Preminuo tvorac audio kaseta

Radiosarajevo.ba
Preminuo tvorac audio kaseta
Foto: EPA-EFE / Lou Ottens

Lou Ottens, nizozemski inženjer koji je izumio audio kasete, umro jes 94 godina, prenio je BBC.

Procjenjuje se da je u svijetu prodano više od 100 milijardi audiokaseta od izuma 1960-ih. Ottensov izum promijenio je način na koji su ljudi slušali muziku, a proteklih godina uočava se povratak audio kaseta na tržište.

Inženjer je umro u svom domu u Duizelu tokom prošlog vikenda, objavila je njegova porodica. Ottens je 1960. postao voditelj Philipsovog odjeljenja za razvoj proizvoda i njegov tim je tamo osmislio audiokasete. Proizvod je 1963. predstavljen na Berlinskom sajmu radijske elektronike i uskoro je osigurao svjetsku slavu. 

Ottens je s kompanijama Philips i Sony patentirao model nakon što su brojne japanske kompanije počele proizvoditi audio kasete u raznim veličinama. Na 50. godišnjicu predstavljanja kaseta rekao je za magazin Time da je taj proizvod od prvog dana bio senzacija.

Kasetofoni su se proteklih godina neočekivano počeli vraćati u modu i brojni muzičari među kojima i Lady Gaga i The Killers objavili su svoju muziku na kasetama. U Britaniji je prodaja kaseta u prvoj polovini 2020. povećana 103 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a u SAD-u prodaja audio kaseta porasla je 23 posto u 2018. u odnosu na prethodnu godinu, prenijela je Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije