Preminuo slavni redatelj Bernardo Bertolucci, otac filma Posljednji kineski car

Radiosarajevo.ba
Preminuo slavni redatelj Bernardo Bertolucci, otac filma Posljednji kineski car
Foto: IMDb / Marlon Brando i Bernardo Bertolucci

Slavni italijanski filmski režiser Bernardo Bertolucci umro je u 77. godini, javili su danas italijanski mediji.

Bertolucci, rođen u Parmi, na sjeveru zemlje, bio je bolestan i preminuo je u svom domu u Rimu, navodi se u izvještajima.

Svjetsku slavu stekao je filmovima Posljednji tango u Parizu i Posljednji kineski car.

Bertolucci je 1987. snimio epski film Posljednji kineski car, biografsku priču o Aisinu-Gioro Puyiu, posljednjem caru Kine. Bertolucci je osvojio Oscara za najbolju režiju. U filmu su nastupili John Lone, Joan Chen, Peter O'Toole, Ruocheng Ying, Victor Wong, Dennis Dun, Ryuichi Sakamoto, Maggie Han, Ric Young, Vivian Wu i Chen Kaige. Scenarij su napisali Mark People i Bertolucci. Posljednji kineski car koristi Pu Yiov život kao odraz kineskog prijelaza iz feudalizma kroz revoluciju do sadašnjeg stanja.

Film je osvojio osam Oscara - za koliko ih je bio i nominiran - najbolji film, najbolja scenografija, fotografija, dizajn kostima, najbolji redatelj, montaža, glazba i adaptirani scenarij. Posljednji kineski car bio je prvi dugometražni film za koji je vlada Narodne Republike Kine izdala dozvolu da se može snimati u Zabranjenom gradu.

Posljednji film režirao je 2012. godine, a riječ je o filmu Ja i ti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije