John Challis / Preminuo legendarni Boycie iz Mućki

19. 09. 2021. u 15:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

John Challis, glumac kojeg najbolje pamtimo po njegovoj ulozi Boycieja u kultnoj seriji Mućke (Only Fools and Horses), preminuo je u 79. godini.

Kako javlja BBC, njegova obitelj je saopćila da je preminuo "mirno, u snu, nakon duge bitke s karcinomom".

"Uvijek ćemo ga voljeti jer je bio 'Boycie' i ostavio je veliko naslijeđe koje će i dalje, u godinama koje dolaze, donositi zadovoljstvo i smijeh", naveli su.

Mućke su britanska humoristična serija autora Johna Sullivana, prikazivana na BBC-u. Sedam sezona serije je emitirano u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1981. i 1991, a s posebnim božićnim specijalima sve do 2003. Nakon relativno slabog starta, serija je postajala sve popularnija, a danas se smatra jednom od najboljih uopće.

Smještena je u zabačeni dio Londona, Peckham, a u glavnim ulogama nastupili su David Jason kao ambiciozni preprodavač Derek "Delboy" Trotter, Nicholas Lyndhurst kao njegov mlađi brat Rodney i Lennard Pearce kao njihov vremešni djed (kojeg je poslije zamijenio Buster Merryfield kao njihov ujak Albert).

Uz podršku snažne glumačke ekipe, među kojima je i Boycie, serija je pratila njihove uspone i padove u životu, pogotovo pokušaje da se obogate.

Hvaljena od kritike i publike, serija je osvojila brojne nagrade, uključujući priznanje Britanske akademije; 2004. je u BBC-jevom istraživanju proglašena najboljim britanskim sitcomom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)