Preminuo je slavni David Bellamy: "Bio je čovjek veći od života"

Radiosarajevo.ba
Preminuo je slavni David Bellamy: "Bio je čovjek veći od života"
Foto: EPA-EFE / David Bellamy

Prirodnjak i televizijski voditelj David Bellamy preminuo je u 86. godini.

"Nažalost, moram da vas obavestim da je David jutros preminuo. Radili smo zajedno na nekoliko projekata i mjesta od pokretanja Fondacije konzervacije 1982. godine. Bio je čovjek veći od života, koji mi je postao poseban prijatelj i učitelj. Inspirisao je čitave generacije svojim različitim interesovanjima i entuzijazmom, koji nije imao granice. Fondacija mu je mnogo značila i ovaj dan je posebno tužan za sve nas“, rekao je David Shreeve, jedan od saosnivača fondacije.

Bellamy je bio meta brojnih komentara naročito nakon što je negirao globalno zagrijavanje, no kasnije je priznao da je za uporište svojih stavova koristio lažne podatke te se povukao iz debate o klimatskim promjenama.

Kao dječaka, veoma su ga inspirisale knjige koje je pisao sir Arthur Ransom i zbog toga se zainteresovao za prirodu, a radio je u fabrici kao vodoinstalater prije nego što je upoznao suprugu Rosemary.

Bellamy je rođen u Londonu, bio je TV ličnost, naučnik i konzervator. Pisac komedije i radio voditelj Danny Baker odao je počast Bellamyju nazivajući ga "istinski sjajnim i umiljatim voditeljem".

Bio je autor i voditelj skoro 400 televizijskih emisija o botanici, ekologiji i pitanjima životne sredine. Napisao je 45 knjiga koje se bave sličnim temama.

Bio je jedan od redovnih saradnika televizijskih serija Ne pitajte mene (emitovane u periodu od 1974. do 1978. godine) i Don’t Just Sit There (neka vrsta nastavka prethodnog serijala, prikazivana 1979. i 1980. godine).

Tokom 1978. na britanskoj televiziji je bio emitiran ciklus od deset epizoda njegove dokumentarne serije The Botanical Man koji je 1979. proglašen za „najveći uspjeh u oblasti obrazovanja odraslih u prethodnoj godini“.

Bio je čovjek i koji je, uz mnoge druge, bio jedan od naratora jedne od nekad najgledanijih dokumentarnih emisija na ovim prostorima - Opstanak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije