Preminuo glumac koji je sarađivao sa Chaplinom i Hitchcockom

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo glumac koji je sarađivao sa Chaplinom i Hitchcockom
Foto: Twitter / Preminuo u svom domu

Američki glumac, producent i reditelj Norman Lloyd, čija je dugogodišnja karijera uključivala saradnju s legendama poput Charlieja Chaplina i Alfreda Hitchcocka, preminuo je u dobi od 106 godina.

Lloyd je umro u svom domu u četvrti Brentwood u Los Angelesu, kazala je njegova menadžerica Marion Rosenberg. Lloydovu smrt potvrdio je njegov prijatelj i kolega producent Dean Hargrove, piše Variety.

Lloydova karijera trajala je oko osam desetljeća. Poznat je po ulozi u medicinskoj dramskoj TV seriji “St. Elsewhere” u kojoj je utjelovio Daniela Auschlandera u šest sezona 80-ih godina.

Nakon toga je glumio ljekara Isaaca Mentnora u naučno-fantastičnoj TV seriji “Sedam dana” od 1998. do 2001. godine.

Ljubitelji filma pamtit će ga kao prikrivenog zlikovca u “Saboteru” Alfreda Hitchcocka, američkom špijunskom trileru iz 1942. godine. Legendu nijemog filma Charlieja Chaplina upoznao je na teniskim terenima 1940-ih, a 12 godina kasnije je zaigrao u njegovu filmu “Svjetla pozornice”.

Lloyd je započeo svoju showbiz karijeru u pozorištu, nastupajući prvo sa Građanskim repertoarnim pozorištem Eve Le Galienne, a zatim se pridružio originalnoj kompaniji Orson Welles-John Houseman Mercury Theatre. Osim Wellesa i Housemana, među igračima Mercuryja bili su i glumci kao što su Joseph Cotten, Vincent Price i Agnes Moorehead.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije