Preminuo Florian Schneider, jedan od osnivača legendarnog benda "Kraftwerk"

Radiosarajevo.ba
Preminuo Florian Schneider, jedan od osnivača legendarnog benda "Kraftwerk"
Foto: EPA-EFE / Kraftwerk

Suosnivač benda Kraftwerk Florian Schneider umro je u 73. godini, objavio je BBC

U izjavi koju potpisuje njegov kolega iz benda Ralf Hütter stoji da objavljuje "tužnu vijest da je preminuo njegov prijatelj i kolega Florian Schneider nakon kratke borbe s rakom, samo nekoliko dana prije svog 73. rođendana".

U februaru je legendarni njemački bend najavio turneju po Sjevernoj Americi kojom bi proslavili 50 godina postojanja. Plan benda koji je inspirirao niz umjetnika, od Davida Bowieja, preko Kanyea Westa, do Daft Punka, bio je krenuti 19. juna na 27-dnevnu turneju po SAD-u i Kanadi.

Kraftwerk je osnovan 1970. godine u Düsseldorfu, kao dio eksperimentalnog pokreta "krautrock", širokog žanra koji spaja psihodelični rock s elektroničkim ritmovima i ranim sintesajzerima.

Članovi grupe svojevremeno su rekli da žele stvarati muziku "kao strojevi, a ne kao ljudi", a veoma brzo su stekli međunarodno priznanje.

Kraftwerk, čiji albumi uključuju Autobahn, Trans-Europe Express i The Man-Machine, nagrađen je 2014. nagradom Grammy za životno djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije