Preminula legenda reggae muzike

Radiosarajevo.ba
Preminula legenda reggae muzike
Youtube/Screenshot / Bunny Wailer

Bunny Wailer, izvorni član reggae grupe The Wailers zajedno s Bobom Marleyem i Peterom Toshom, preminuo je prije dva dana od posljedica moždanog udara.

Legenda reggaea preminuo je u 73. godini. Prebolio je moždani udar u oktobru 2018. što je rezultiralo problemima s govorom, a u bolnici je opet završio i nakon drugog moždanog udara, u julu2020. godine.

Pravim imenom Neville O’Riley Livingston, rođen u Kingstonu 1947., Bunny je osim muzički bio usko porodično povezan s dvije legende reggae. Odrastao je uz razvedenog oca, Bob Marley uz samohranu majku. Njihovi roditelji počeli su živjeti zajedno, oženili se i dobili kćer. Peter Tosh je oženio Bunnyevu sestru. Njih trojica su zajedno 1963. godine oformili bend „The Wailing Wailers“.

Kad je 1966. Bob Marley otišao raditi u SAD, Bunny je uz Tosha počeo pjevati više vokalnih dionica, s tim da je u to vrijeme više bio naklonjen gospelu i soulu Curtisa Mayfielda, nego reggaeu. S povratkom Boba Marleya, Tosh i Wailer su bili sve više marginalizirani pa je Bunny napustio bend 1973., a Tosh 1976., piše Bljesak.info.

U solo karijeri preradio je mnogo pjesama Wailersa, uz pomoć slavnih session glazbenika Slya i Robbiea, i njegove pjesme su imale mnogo manje socijalnog tona, bio je slkoniji slavljenju života i zabavnom dancehall stilu.

Grammy za najbolji reggae album dobio je tri puta. 1991. za djelo “Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley”, 1995. za “Crucial! Roots Classics” i 1997. za “Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley’s 50th Anniversary”. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije