Posljednje Cohenovo pismo za Marianne: Mislim da ću doći za tobom vrlo brzo

Radiosarajevo.ba
Posljednje Cohenovo pismo za Marianne: Mislim da ću doći za tobom vrlo brzo
telegraph.co.uk / Cohen i Ihlen
Legendarni šarmer, pjesnik, muzičar, pjevač i umjetnik, Leonard Cohen preminuo je u Los Angelesu u 82. godini.

Početkom augusta preminula je njegova velika ljubav, muza, žena kojoj je poklonio vječnost - Marianne Ihlen. Kanađanin Cohen i Norvežanka Marianne zavoljeli su se na grčkom otoku Hydri 1960, a slavna Cohenova pjesma So long, Marianne objavljena je 1967. godine.

Nekoliko dana prije njene smrti njen bliski prijatelj Jan Christian Mollestad stupio je u kontakt s Cohenom i javio mu da Marianne umire. Nakon dva sata stiglo je pismo...

"Trebalo je samo dva sata i stiglo je Leonardovo prekrasno pismo upućeno Marianne. Sljedeći dan smo joj ga donijeli i ona je bila potpuno pri svijesti i bila je sretna da je već nešto napisao za nju", ispričao je tada Mollestad.

U pismu je Cohen napisao Marianne da je došlo vrijeme kada su doista stari "i naša tijela se raspadaju i mislim da ću doći za tobom vrlo brzo. Znaj da sam toliko blizu tebe da kad bi ispružila ruku, mislim da bi mogla dosegnuti moju".

"I znaš da sam te uvijek volio zbog tvoje ljepote i tvoje mudrosti, ali ne moram reći ništa više o tome jer ti to sve znaš. Ali sada, samo ti želim dobro putovanje. Zbogom, stara družice. Beskrajna ljubavi, vidimo se na putu", stoji u pismu.

Mollestad je za CBC ispričao da kada joj je čitao rečenicu "ispruži ruku", Marianne je doista ispružila svoju ruku. Dva dana kasnije izgubila je svijest i potom umrla.

U njenim posljednjim trenucima Mollestad joj je pjevušio Cohenovu pjesmu Bird on a Wire, jer joj je bila najdraža. Zatim je poljubio njenu glavu i izašao iz sobe, pozdravivši je riječima Zbogom, Marianne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije