"Porodica, slobodno vrijeme mladih i sport": Vodič za savremenu porodicu

0
Radiosarajevo.ba
"Porodica, slobodno vrijeme mladih i sport": Vodič za savremenu porodicu
Foto: Preporod / Knjiga "Porodica, slobodno vrijeme mladih i sport

U izdanju Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" iz Mostara ovih dana objavljena je knjiga, priručnik za roditelje pod nazivom "Porodica, slobodno vrijeme mladih i sport" autora dr. Emira Sinana i mr. Džafera Alića.

"Porodica je prva i nezamjenjiva socijalna sredina pojedinca, i ona preuzima odgovornost za slobodno vrijeme svoje djece. Slobodno vrijeme u porodici vrlo je važno za razvoj kvalitetnih odnosa u njoj. Suština kvaltitetno provedenog vremena sa djecom u porodici nije koliko, već kako provodimo vrijeme sa njima", pišu autori priručnika.

Značaj sporta

Naglašen je značaj bavljenja sportskim aktivnostima što je osnovna čovjekova potreba. Među ostalim temama fokus rada je stavljen na ulogu sporta "u razvoju mladog bića", ali i utjecaj porodice na izbor sportskih aktivnosti. Autori posebno ističu narative profesora razredne nastave i trenera različitih sportskih klubova koji su dali svoje mišljenje o navedenoj temi. 

Upozorenje građanima: Planirani radovi mogu uzrokovati prekide vodosnabdijevanja u ovim ulicama

Upozorenje građanima: Planirani radovi mogu uzrokovati prekide vodosnabdijevanja u ovim ulicama

Roditelji trebaju motivirati svoju djecu kako što kreativnije ispuniti slobodno vrijeme, ali im ostaviti prostora i za razvoj njihove samostalnosti. Kvalitetno usmjeravanje sačuvat će našu djecu od negativnih uticaja i lošeg ponašanja.
 
"Zadovoljstvo nam je što će u ovoj knjizi mnogi pronaći model stvaranja zdrave i sretne porodice", ističu autori.

Ubrzani tempo života

Recenzije na ovo djelo dali su dekan Nastavničkog fakulteta iz Mostara Ekrem Čolakhodžić i akademik Drago Branković.

"Shvatajući vaspitanje kao fundamentalni problem pedagogije autori njegov značaj i perspektive ne razumijevaju samo kao pedagoški već i kao širi društveni ali i civilizacijski problem", piše, uz ostalo, Branković.

Čolakhodžić pak dodaje da priručnik autora Sinana i Alića predstavlja svojevrsni vodič za savremenu porodicu u težnji za lakše odgovore na sve kompleksnije zahtjeve savremenog, ubrzanog načina života.

"Također, ovo vrijedno djelo može biti od koristi i drugim subjektima koji su direktno ili indirektno povezani sa sistemom formalnog odgoja i obrazovanja", zaključuje Čolakhodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije