Petnaest godina Mozartove kuće u Beču: Dani otvorenih vrata

0
Radiosarajevo.ba
Petnaest godina Mozartove kuće u Beču: Dani otvorenih vrata
Mozarthaus Vienna/David Peters / Mozartova kuća

Mozartova kuća, muzej Bečkog holdinga, slavi 11. i 12. septembra svoju petnaestu godišnjicu i tim povodom otvara svoja vrata za besplatne obilaske muzeja. Muzej od 2006. godine širi poruku o Mozartu i Beču u svijet te nastoji ovog genijalnog kompozitora na što realističniji i dopadljiviji način približiti posjetiocima.

Mozartova kuća („Mozarthaus Vienna“) se nalazi u prvom bečkom okrugu i jedini je autentični stambeni prostor u Beču u kojem je Mozart živio i stvarao u periodu od 1784. do 1787. godine.

Na adresi Domgasse 5 nastalo je više kompozicija nego bilo gdje drugo, poput komične opere Figarov pir (Le Nozze di Figaro). Tu su organizovani i najupješniji Mozartovi koncerti kao i svi važni susreti sa kolegama i prijateljima. Sastanak sa austrijskim kompozitorom i dirigentom Jozefom Haydnom je pismeno zabilježen, dok su priče o tome da se i prvi susret Beethovena i Mozarta odigrao na toj adresi, nepotvrđene.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Aktuelna tematska izložba "Trio bečke klasike: Haydn-Mozart-Beethoven. Sličnosti – paralele – suprotnosti" prati razvoj ova tri giganta i njihov revolucionarni uticaj na klasičnu muziku.

"Oduševljenje Mozartom je prisutno i danas. Interesovanje za muzičkog genija raste svake godine", potvrđuje direktor Bečkog holdinga Kurt Golllowitzer.

Muzej je za 15 godina posjetilo više od 2,1 miliona posjetilaca. Samo u 2019. godini zabilježeno je 215.000 posjeta izložbama, saopćeno je iz Eurocomm. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije