Otkazi i izvinjenje zbog seksi scena u filmu Amy Schumer

Radiosarajevo.ba
Otkazi i izvinjenje zbog seksi scena u filmu Amy Schumer
PrtScr / Amy Schumer u filmu

Jedan privatni uzbekistanski TV kanal javno se izvinio i otpustio nekoliko svojih zaposlenika nakon što se našao na meti kritika zbog objavljivanja najnovijeg filma američke komičarke i glumice Amy Schumer bez izbacivanja "nemoralnih" scena, piše Radio Slobodna Evropa.

TV Sevimli navodno je emitovao scene iz filma Baš sam lijepa s poljupcima, maženjem i pokretima koji ukazuju na to da muškarac i žena imaju seks. Američka komedija je objavljena u aprilu i prikazuje se u kinima u mnogim zemaljama.

Film još nije zvanično premijerno prikazan u uzbekistanskim kinima, a i dalje je nejasno kako je TV Sevimli emitovao taj film kasno uveče 15. jula. Prema tvrdnjama pojedinih uzbekistanskih gledaoca, komedija nije dobro prihvaćena zbog njihove kulture i "mentaliteta".

Neki gledaoci su na društvenim mrežama osudili "besramne scene" koje su "kršile moralne vrijednosti Uzbekistana".

Jedan korisnik Facebooka pozvao je TV kanal da "poduzme adekvatne mjere" protiv svojih zaposlenih koji su "ismijali uzbekistanski mentalitet" emitovanjem neprimjerenih scena.

Do izvinjenja TV kanala došlo je samo nekoliko sati nakon emitovanja komedije. Sevimli je pomenuo kritička "mišljenja" koja su iznijeli gledaoci i izrazio je žaljenje zbog onoga što je nazvao "tehničkim greškama".

"Zbog tehničkih grešaka, film... je emitovan bez izbacivanja nekih kratkih scena koje su u suprotnosti sa našim nacionalnim moralnim vrijednostima," napisao je Sevimli u postu na svojoj Facebook stranici, koji je naknadno uklonjen.

Naveli su da su odgovorni za grešku otpušteni zbog "nemara". Sevimli se potrudio da ubijedi svoje gledaoce da su "neophodne mjere" poduzete kako bi "spriječili takve greške" u budućnosti.

Jedan uposlenik TV Sevimli, koji je odbio da otkrije svoje ime, rekao je 16. jula za RSE da su najmanje tri osobe, uključujući i urednika, otpušteni nakon kritika.

"Najčešće, prije nego što emitujemo strane filmove, naše osoblje ih gleda i skraćuje scene koje su u suprotnosti sa našim nacionalnim mentalitetom," rekao je on. "Međutim, konkretno ovaj film emitovan je u nedjelju uveče. Imali smo problem sa manjkom osoblja na smjeni. Oni su jednostavno zaboravili da rediguju film.”

On je objasnio da nije postojao poseban priručnik ili bilo kakva uputstva koja objašnjavaju zaposlenima šta je dozvoljeno i šta nije dozvoljeno na uzbekistanskoj televiziji.

"Jednostavno znamo da je opće poznato da određene scene - kao što su ljubljenje, zezanje ili intimne scene - nisu prikladne kada porodica gleda film zajedno," rekao je zaposlenik.

"Za razliku od stranih zemalja, mi nemamo rejting od 18+ za filmove ili dječije vrijeme na TV-u. Moramo pratiti ova pravila 24 sata dnevno."

Uzbekistanske vlasti su poslednjih godina apelovale na umjetnike da se pridržavaju uzbekistanske kulture i tradicije.

Pjevačicama je naređeno da ne nose odjeću koja otkriva, dok je muškarcima preporučeno da se ne oblače kao žene ili da ne nose nakit. Uzbekistan je takođe zabranio izvođačima da u muzičkim video spotovima otkrivaju tetovaže, da pokazuju svoje bogatstvo ili da pjevaju u spavaćoj sobi. Oni koji ne poslušaju rizikuju da izgube licencu za rad, koja im je potrebna za učešće na koncertima, pojavljivanje na radiju ili televiziji ili da učestvuju na javnim i zvaničnim događajima, piše RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije