Optužbe za rasizam: Disneyeva prva crnkinja princeza u novom uratku "pobijelila"

Radiosarajevo.ba
Optužbe za rasizam: Disneyeva prva crnkinja princeza u novom uratku "pobijelila"

Prije skoro deset godina, izlaskom animiranog filma "Princeza i žabac", vodeća svjetska kuća za produkciju animiranih filmova - Disney je time napravila veliki iskorak. Princeza Tiana u tom je crtiću bila prva crnkinja princeza u nekom Disneyevom uratku. Čini se kako, nažalost, Disney nije nastavio slijediti dobru praksu započetu 2009.godine, jer je zbog svojih najnovijih hitova na udaru optužbi za rasizam.

Naime, princeza Tiana ponovno se vraća u kina, ali prema objavljenom traileru, ovaj put je "pobijelila".

Radi se o crtanom Ralph breaks the Internet koji bi, očekuje se, trebao biti veliki hit, a u traileru se pojavljuje i princeza Tiana iz 2009. No, razlika je itekako primjetna. Tako 3D princeza izgleda kao bjelkinja koja se malo više sunčala, primjećuju fanovi, ljutiti što je Disney počeo "izbjeljivati" svoje likove kako ne bi bili "previše afroamerički". Kao drugi primjer navode i Pocahontas koja u novijim izdanjima više nije Indijanka već, kako se ljute korisnici Twittera, bjelkinja "s tenom".

Drugi, pak, primjećuju još jednu zanimljivost. U prvom traileru objavljenom prije dva mjeseca, princeza Tiana mnogo je više nalikovala samoj sebi iz 2009., odnosno bila je afroamerička žena. No u samo 60 dana naglo je promijenila rasu, ipak ne samo da je pobijelila, Tiana ima i znatno uži nos nego kada se tek pojavila "na sceni" jer je valjda njezin pravi nos bio "precrnački" za Disney.

Fanovi princeze Tiane napominju kako je njen lik jako važan mladim Afroamerikankama, pa Pluralist javlja da su pokrenuli i peticiju na internetu "Disney, prestanite izbjeljivati svoje likove". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije