Omiljeni crtani film slavi 77. rođendan i još uvijek nam ispunjava srca

Radiosarajevo.ba
Omiljeni crtani film slavi 77. rođendan i još uvijek nam ispunjava srca
Vjerovatno ne postoji nijedan ljubitelj crtića na svijetu koji nije čuo za Toma i Jerryja! Slavni mačak i miš su i dan danas ostali pravo oličenje odnosa 'mačke i miša', a njihove su ludorije obilježile mnoga djetinjstva.

Tom i Jerry su animirani likovi iz istoimenih kratkih crtanih filmova "Tom and Jerry". Tom je plavi mačak, a Jerry smeđi miš, obojica hodaju na dvije noge i često imaju ljudske odlike.

William Hanna i Joseph Barbera bili su prvi scenaristi i direktori ovog animiranog filma čija se prva serija emitirala u periodu od 1940-1952. godine, a ovaj se popularni crtić i danas prikazuje na Cartoon Networku.

Vječito rivalstvo između mačka i miša obilježilo je djetinstvo mnogih, a upravo danas Tom i Jerry slave svoj 77. rođendan.

Animirani crtani film ''Tom & Jerry'' nagrađen je sa čak sedam Oscara, a magazin Time uvrstio ga je među najbolje televizijske emisije svih vremena.

Tokom godina su se autori crtanog filma mijenjali, kao televizijske mreže koje su ih emitirale, a napravljen je i spin-off po uzoru na original, dok je Johnny Knoxville jednom izjavio kako su mnoge situacije iz 'Jackassa' inspirisane upravo slavnim mačkom i mišem.

Autorima ovog crtanog filma su često znali zamjeriti ''političku nekorektnost i agresivnost likova'', no ove optužbe nikad nisu bile preozbiljno shvaćene.

Mada, neke scene iz crtanog su se izbacivale, te se u Velikoj Britaniji prije nekoliko godina raspravljalo o tome u kolikoj su mjeri ''Tom & Jerry'' primjereni za mlađe gledatelje.

Bilo kako bilo - mi ćemo se zauvijek sjećati (i još i danas gledati) blesavog mačka i miša i njihovu vječnu borbu!

Uživajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije