Novi napadi na predstavnicu Kipra zbog pjesme 'El Diablo'

3
Radiosarajevo.ba
Novi napadi na predstavnicu Kipra zbog pjesme 'El Diablo'
Foto:PrtSc / Elena Tsagrinou

Finale ovogodišnjeg Eurosonga sinoć je izborilo deset zemalja, među kojima je i Kipar.

Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litva, Cipar, Švedska, Belgija i Ukrajina... Sve ćemo ih gledati u finalu, 22. maja, a oko predstavnice Kipra lomila su se koplja i prije nego je stigla u Rotterdam.

Naime, o mladoj i talentiranoj predstavnici, 26-ogodišnjoj Eleni Tsagrinou, posljednjih se dana puno pisalo zbog činjenice da su je neki optužili da promoviše sotonizam, iako je tekst pjesme ljubavni te nema nikakve veze s "vragom".

 Ali to nije sve.

Nepoznati muškarac prijetio joj je i uznemiravao je, a protest se dogodio na kiparskoj javnoj radioteleviziji, sve zbog, kako je on objasnio, "bogohulne" pjesme, prenosi rtl.hr.

Sotonističke konotacije u pjesmi "El Diablo" ('Vrag') pronašli su i udruga teologa te radikalna desničarska stranka ELAM, koja je i izdala priopćenje u kojem tvrde da ih tekst pjesme napada i vrijeđa kršćansku vjeru.

Mlada pjevačica nastavila je primati razne prijetnje nakon toga, no većina Kiprana stala je u njezinu obranu, smatrajući kako pjesma govori o ljubavnoj vezi. Ponovno, nakon sinoćnjeg nastupa javila se kiparska pravoslavna crkva.

"Ovo je veličanje fatalističke predaje i podređivanje silama vraga", saopštio je Sveti sinod kiparske pravoslavne crkve i pozvao vladu da iskoristi svoj utjecaj kako bi pjesmu povukli sa takmičenja, ali ona je to odbila učiniti.

"Vlada potpuno poštuje kreativne, intelektualne i umjetničke slobode koje ne mogu biti pogrešno interpretirane ili ograničene zbog naziva pjesme", rekao je glasnogovornik Viktoras Papadopoulos.

Širom Kipra održani su i protesti na kojima su ljudi nosili križeve i pjevali crkvene pjesme. "Mi protestiramo mirno, ne vragu. Pokaj se i vrati Kristu, Krist spašava, vrag ubija" bili su samo neki od natpisa na transparentima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije