Kazuo Ishiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Radiosarajevo.ba
 Kazuo Ishiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Britanski pisac japanskog porijegla Kazuo Ishiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost koju dodjeljuje Švedska kraljevska akademija nauka.

"Ishiguro je pisac koji u svojim romanima s velikom emocionalnom snagom, otkriva ambis ispod naše iluzije o povezanosti sa svijetom", navodi se u obrazloženju Akademije.

Rođen je u japanskom gradu Nagasaki 8. novembra 1954. godine, a u Veliku Britaniju se preselio sa svojom porodicom kada mu je bilo pet godina.

Njegov najpoznatiji roman The Remains of the Day (Na kraju dana) iz 1989. ekraniziran je i na filmskom platnu, a ulogu butlera Stevensa tumačio je legendarni glumac Anthony Hopkins. Za ovaj roman iste godine je dobio i Bookerovu nagradu godine.

Tematika njegove književnosti najčešće su sjećanja, vrijeme i samoobmana.

Objavio je osam proznih književnih djela, te filmske i televizijske scenarije.

Njegov najnoviji roman Buried Giant (2015) istražuje kako se pamćenje odnosi na zaborav, historija na sadašnjost i fantazija na stvarnost.

U svom distopijskom radu Never Let me Go iz 2005. godine predstavio je hladno potapanje naučne fantastike.

Podsjećamo, prošlogodišnji laureat Nobelove nagrade za književnost bio je američki pjevač i pjesnik Bob Dylan, jedan od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultna ličnost generacije 1960-ih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije