Britanski pisac / Kazuo Ishiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

05. 10. 2017. u 13:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Britanski pisac japanskog porijegla Kazuo Ishiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost koju dodjeljuje Švedska kraljevska akademija nauka.

"Ishiguro je pisac koji u svojim romanima s velikom emocionalnom snagom, otkriva ambis ispod naše iluzije o povezanosti sa svijetom", navodi se u obrazloženju Akademije.

Rođen je u japanskom gradu Nagasaki 8. novembra 1954. godine, a u Veliku Britaniju se preselio sa svojom porodicom kada mu je bilo pet godina.

Njegov najpoznatiji roman The Remains of the Day (Na kraju dana) iz 1989. ekraniziran je i na filmskom platnu, a ulogu butlera Stevensa tumačio je legendarni glumac Anthony Hopkins. Za ovaj roman iste godine je dobio i Bookerovu nagradu godine.

Tematika njegove književnosti najčešće su sjećanja, vrijeme i samoobmana.

Objavio je osam proznih književnih djela, te filmske i televizijske scenarije.

Njegov najnoviji roman Buried Giant (2015) istražuje kako se pamćenje odnosi na zaborav, historija na sadašnjost i fantazija na stvarnost.

U svom distopijskom radu Never Let me Go iz 2005. godine predstavio je hladno potapanje naučne fantastike.

Podsjećamo, prošlogodišnji laureat Nobelove nagrade za književnost bio je američki pjevač i pjesnik Bob Dylan, jedan od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultna ličnost generacije 1960-ih.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA