Nijemci snimaju film o Šabanu Šauliću

Radiosarajevo.ba
Nijemci snimaju film o Šabanu Šauliću
Foto: Kurir / Šaban_Šaulić

Šaban Šaulić poginuo je prije godinu dana u Njemačkoj, u okolini Bilefelda kada se vraćao sa nastupa, ali njegov lik i djelo i dalje živi.

Štaviše, o kralju narodne muzike Nijemci će snimiti dokumentarni film, saznaje Kurir.

Šaban Šaulić nije uspio snimiti pjesmu posvećenu njemu posebnoj osobi

Vijest o tragediji popularnog pjevača i dalje je udarna u mjestu Bilefeld i njegovoj okolini, zbog čega je tim stručnjaka riješio da ekranizuje njegov život i rad. Samim tim četvoročlana ekipa koja radi na ovom dokumentarcu 23. marta dolazi u Beograd, kada i počinje snimanje filma o kralju narodne muzike.

Reditelj i njegovi saradnici će u prijestonici boraviti tri dana i za to vrijeme će razgovarati sa članovima porodice Šaulić, prijateljima, rodbinom i kolegama pokojnog pjevača. U planu je i obilazak njegovog groba u Aleji zaslužnih građana.

U dokumentarcu će se naći i dešavanja na suđenju Šabanovom ubici, koje počinje 27. marta. Tada će pred sud izađi Alsin Levent, njemački državljanin turskog porijekla, koji je optužen da je kriv za saobraćajnu nesreću u kojoj su nastradali Šaban, njegov muzičar Mirsad Kerić, a teško povrijeđen pjevačev kum Slobodan Bobi Stojadinović.

Podsjetimo, to suđenje će se odvijati u Okružnom sudu u Güterslohu, gradu u njemačkoj pokrajini North Rhine-Westphalia, nadležnoj za ovaj slučaj. Ovaj proces se vodi kao visokorizičan i zbog toga će na dan suđenja biti pojačane mjere sigurnosti.

Podignuta optužnica protiv Turčina koji je ubio Šabana

Šaban je imao obožavatelje širom svijeta, a veliki broj njih, naročito iz Njemačke, planira da dođe ispred suda na dan suđenja. Neki od njih imaju čak i grupu na Viberu, gdje su se sve detaljno dogovorili. Policija strepi od najgoreg, jer je mnogo ljudi ogorčeno i želi ličnu osvetu Alsinu. I za suđenje, kao i za film, vlada veliko interesovanje, pa su se njemački mediji već pripremili za detaljno izvještavanje.

Inače, iz Bilefelda je stigla potvrda da će ekipa uskoro doći u Srbiju.

"Naša ekipa bit će tri dana u Beogradu kako bi napravila dokumentarni film o svim dešavanjima vezanim za Šabana Šaulića. Plan je da posjetimo grob poznatog pjevača, da razgovaramo s nekim od članova porodice, ali i novinarima, kako bismo prikazali kako oni gledaju na sve to što se desilo, ali i buduće suđenje, koje počinje 27. marta", rekla je za Kurir Lena Nivald, novinarka portala NW, koji je prvi objavio vijest o Šabanovoj pogibiji, a koji je najveći mediji u tom dijelu Njemačke.

Inače, ta vijest je na njihovom portalu bila najčitanija u cijeloj 2019. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije