Neobična turistička tura: Atraktivna šetnja na 'Brdo smeća' i obilazak muzeja otpada

Radiosarajevo.ba
Neobična turistička tura: Atraktivna šetnja na 'Brdo smeća' i obilazak muzeja otpada
/ Foto: EurocommPR
Deponije smeća ne smatraju se svuda atraktivnim mjestom za izlete, ali se Odjel Grada Beča za upravljenje otpadom MA48 pobrinuo da odlagališta smeća učine primamljivim izletištima.

Tako od maja do oktobra svakog petka i prve subote u mjesecu pozivaju na deponiju Rautenweg gdje se od 2009. godine deponuju još samo pepeo i šljaka iz postrojenja za sagorijevanje otpada. Od tada je deponija dobrim dijelom ozelenjena i postala staništem za mnoge biljke i čak životinje poput koza.

Nakon vožnje deponijom, posjetiocima je u ponudi šetnja na „Brdo od smeća“ odakle se otvara odličan pogled na okrug Donaustadt.

Tokom vožnje kroz deponiju građane se upoznaje sa funkcionisanjem kompletnog sistema zbrinjavanja otpada i zaštite podzemnih voda, a deponija je predstavljena i kao alternativni snabdjevač energijom. Elektrifikacijom deponijskog gasa, fotonaponom i drugim alternativnim metodama ovdje se godišnje uštedi 2.200 tona ugljen-dioksida. Pri tome se proizvodi osam puta više struje nego što je potrebno za održavanje deponije.

MA48 ima i svoj mali muzej o održavanju otpada. Posjetioci su pozvani na interakciju tako što sami učestvuju u čišćenju i pospremanju. Predstavljen je cijeli historijat upravljanja otpada, čišćenja ulica i zimske služnbe održavanja. U posebnoj prostoriji je odgovoreno na najpoznatije mitove o otpadu.

Spisak izleta o otpadu zaokružuje posjeta postrojenju za kompost Lobau. Sav biološki otpadi iz bašti, parkova i drugih gradskih zelenih površina zbrinjava se na ovom mjestu, a sve procese obrade i kontrole kvaliteta mogu pratiti i posjetioci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije