Neka Četvrti bude s vama: Fanovi Star Warsa danas slave svoj dan

Radiosarajevo.ba
Neka Četvrti bude s vama: Fanovi Star Warsa danas slave svoj dan
Foto: Star Wars / Neka Četvrti bude s vama

Svakog 4. maja fanovi filmskog serijala Star Wars (Ratovi zvijezda) obilježavaju svoj neslužbeni praznik - Star Wars Day.

Datum nije slučajno izabran već zbog igre riječi koja se odnosi na rečenicu iz filmskog serijala "May the Force be with you" (Neka Sila bude s tobom).

Budući da se u engleskom jeziku maj piše kao "may", a četvrti dan u mjesecu izgovara kao "fourth" nastao je izraz "May the Fourth be with you" (Neka Četvrti bude s tobom).

Ipak, taj izraz nisu prvi iskoristili Star Wars fanovi, već politička stranka Margaret Thatcher kojoj su riječima "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." čestitali na izbornoj pobjedi 4. maja 1979. godine čime je postala prva britanska premijerka.

Za one koji to ne znaju, franšiza Ratovi zvijezda slavna je višedijelna filmska saga o vječitoj borbi između dobra i zla, smještena u svemirska prostranstva i alegorična je vizija ljudske povijesti i sadašnjosti. Serijal čini 11 filmova:

Ratovi zvijezda IV: Nova nada (1977)
Ratovi zvijezda V: Carstvo uzvraća udarac (1980)
Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija (1983)
Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja (1999)
Ratovi zvijezda II: Klonovi napadaju (2002)
Ratovi zvijezda III: Osveta Sitha (2005)
Ratovi zvijezda VII: Sila se budi (2015)
Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda (2016)
Ratovi zvijezda VIII: Posljednji Jedi (2017)
Solo: Priča iz Ratova zvijezda (2018)
Ratovi zvijezda IX: Uspon Skywalkera (2019)

Prvi film franšize, kojeg je 20th Century Fox pustio u distribuciju 25. maja 1977, postao je svjetski fenomen popularne kulture, te su ga u trogodišnjim intervalima pratila dva nastavka. Šesnaest godina nakon zadnjeg filma prve trilogije, pušten je u distribuciju prvi film nove prequel trilogije (Epizoda I), s dva prateća filma također u trogodišnjim intervalima, s posljednjim u distribuciji od 19. maja 2005.

A, onda, 2012, Disney kupuje franšizu za 4 milijarde američkih dolara. U decembru 2015. godine s emitiranjem je počeo prvi dio nove tzv. sequel trilogije - Sila se budi, a u decembru 2017. u kinima se prikazivao Posljednji Jedi. Posljednji nastavak i kraj priče o porodici Skywalker objavljen je 2019. godine.

Do januara 2018., ukupna zarada na kino blagajnama iznosila je 9 milijardi američkih dolara, što je komercijalno najuspješniji filmski serijal u historiji. Filmski serijal iznjedrio je i druge medije, uključujući knjige, TV seriju, animirane serije, video igre i stripove.

Ti dodaci filmskim trilogijama obuhvaćaju Prošireni svemir Star Warsa, te su pridonijeli značajnom razvitku fiktivnog svemira serijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije