Najbolje pjesme iz Skoro pa top liste za 2019. godinu

Radiosarajevo.ba
Najbolje pjesme iz Skoro pa top liste za 2019. godinu
Kao i pred kraj svake godine, donosimo vam listu 60 najboljih pjesama iz Skoro pa top liste Radio Sarajeva.

Ima tu raznih stilova – poprlično eklektično rekli bi, a za razliku od prethodnih godina ne možemo reći da je dominirao neki žanr. Bilo je i hip-hopa, i electra, i disca, funka, soula, americane, pa i starog dobrog rock 'n' rolla. Čini se da je bila nešto lošija od prošle, koja je bila lošija od godine prije. Šta nas čeka naredne, ostaje da se čuje.

Kao i obično, kriterij je da je pjesma bila dijelom Skoro pa top liste, i da je objavljena 2019. godine. Pa da krenemo redom, od januara ka decembru...

1. Jack Savoretti – Candlelight

Britanac italijanskih korijena je svoj novi album snimao ni više ni manje nego u rimskom studiju čuvenog Ennia Moriconea, koji se opet ni manje ni više nalazi u podrumu stare crkve.
Muzika nije crkvena, već klasična balada koja ima primjese i soundtracka za Godfathera.



2. Sam Smith & Normani - Dancing Wth A Stranger
3. Lizzo - Juice
4. Florence + The Machine - Moderation
5. Sam Fender - Play God
6. Mabel - Don't Call Me Up
7. Kelsy Karter – Harry

Australijanka Kelsy Karter uspjela je da prevari sve pričom da je preko cijelog lica istetovirala facu Harry Stylesa iz benda OneDirection i time skrenula pažnju medija koji su svi odreda prenijeli njenu novu pjesmu Harry. Dok se shvatilo da su njeni selfiji sa tetovažom lažni, napravila je već sjajan PR.

8. Cardi B & Bruno Mars - Please Me
9. unperfect - Gots To Give The Girl

Britanke Saipan, Chloe, Tiah, Siobahn idu pod imenom unperfect i jedno su od prijatnijih iznenađenja 2019. godine sa svojim debi singlom. Idealno za jutarnjeg mamurluka. Pjesma ima bezobrazno malo pregleda.



10. Barry Moore - Hey Now

Barry Moore je Irac, koji je kao mali sanjao da postane fudbaler. Popriličan kliše, kao i to da je otišao u Francusku da radi muziku. Pjesma nije vrhunac skladateljstva, ali vrlo dopadljiva i melodična.

11. Bryan Adams – Whiskey In The Jar
Mnogi su se okušali s coverom ove pjesme, a možda najpoznatiji recetni je od Metallice. No Bryan Adams je iznenada na svom novom albumu uradio možda i ponajbolji.



12. Caravan Palace – Miracle
13. Gesaffelstein & Pharrell Williams - Blast Off

U nedostatku Daft Punka i Pharrella, tu je Gesaffelstein i Pharrell. Francuz Gesaffelstein ovdje možda i zvuči kao Daft Punk, ali je u pravilu mračniji i agresivniji. Radio je i sa Jean-Michele Jarrom i The Weekendom.



14. Hozier - Almost (Sweet Music)
15. Paloma Faith - Your Ex
16. NKOTB - Boys In The Band (Boy Band Anthem)

Povratak jednog od najviše voljenih boy bandova sa novim singlom u 2019. godini. New Kids On The Block su prethodnih godina radili i zajedničku turneju sa Backstreet Boysima! Pjesmu su naslovili kao boy band himnu, a u spotu se šale na svoj račun nastupajući kao penzionerski bend.



17. Billie Eilish - Bad Guy

Čini se da svake godine dobijemo jednu novu globalnu zvijezdu. Ove je to definitivno Billie Eilish. Jednostavna i skromna djevojka pomalo punk stila sa crnim dlakavima paukom kao kućnim ljubimcem i morbidnim spotovima i tekstovima, je bukvalno iz sobe svoga brata (njenog producenta) izašla na svjetsku scenu sa superpopularnim prvim albumom When we alll fall asleep where do we go...? Pjesma Bad guy je poslije dobila i izdanje sa Justinom Bieberom.



18. Band Of Skulls - We're Alive
19. The Cranberries - Wake Me When It's Over
20. MARINA - To Be Human
21. Mark Ronson ft. Lykke Li - Late Night Feelings
22. Anderson Paak ft. Smokey Robinson - Make It Better
23. Kiddo x Gashi - Coming Down
24. Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus - Old Town Road

TikTok je kriv za meteroski uspjeh Lil Nas-a, koji je dobio hit broj jedan i skinuo čaki Billie Eilish s trona. Prvobitna verzija je bila kraća od dvije minute, ali je to nije spriječilo da eksplodira putem društvenih mreža i digitalnih downloada. Remix koji ju je zabetonirao kao hit je sa gostovanjem Billy Ray Cyrusa.



25. Beck - Saw Lightning
26. Bruce Springsteen - Hello Sunshine
27. Alfie Templeman - Stop Thinking (About Me)
28. Daddy Yankee & Katy Perry ft. Snow - Con Calma
29. Santana ft. Buika - Breaking Down The Door
30. SOAK - Knock Me Off My Feet
31. Ed Sheeran & Justin Bieber - I Don't Care

Sveprisutni Ed Sheeran je godinu okrunio posebnim priznanjem u Velikoj Britaniji kao umjetnik decenije (2010-2019) - najslušanijji i najprodavanij po nihovoj Offical Charts Company koja bilježi prodaju albuma i singlova. Čak dvanaest puta je bio prvi, a ujedno i najduže na prvoj poziciji u ovoj deceniji - 79 neprekidnih sedmica. Trenutno su jači samo The Beatles.



32. Lana Del Rey - Doin' Time
33. The Heavy - Better As One
34. Brother Leo - Shine
35. Avicii - Heaven ft. Chris Martin
36. Liam Gallagher - Shockwave
37. Shawn Mendes & Camila Cabello - Senorita

Gdje je stala sa Havanom, tu je nastavila sa Senoritom. Mlada, rođena kubanka i nekadašnja članica Fifth Harmony, Camila je i u 2019. postigla veliki hit, a Shawn Mendes je bio samo bonus.



38. Manu Chao - Bloody Bloody Border

Manu Chao više ne objavljuje često vlastite pjesme, ali producira i svira gdje i kome stigne. Kada to opet učini, bude to obično u njegovom stilu društveno angažovana pjesma. Ovaj put je to podrška migrantima – freedom is no crime, kako kaže stih ove pjesme. Od zida na meksičkoj granici koga gradi Trump, do zatvranja migrantskih ruta na Balkanu, problem je isti.



39. Michael Kiwanuka & Tom Misch – Money
40. Kygo x Whitney Houston - Higher Love
41. Haim - Summer Girl
42. Halfnoise - Boogie Juice
43. Simply Red - Thinking of You
44. Barns Courtney – Hollow
45. Tones And I - Dance Monkey

Još jedan iznenađujući hit 2019. godine je ova pjesma, koja je tek nedavno sisšla sa prvog mjesta britankse top liste. Australijanka Tones And I je ove godine objavila EP koji je prešao dalek put od Australije do svih dijelova svijeta i pokorio top liste. Nešto što nije možda hit na prvu,  ali vremenom je nemožete izbaciti iz glave, nešto poput Feel It Still od Portugal! The Man.



46. Post Malone – Circles
47. Ed Sheeran - Take Me Back To London ft. Stormzy, Jaykae & Aitch
48. Veronica Fusaro - Rollercoaster
49. Charlie Puth – Mother
50. SKALD - Seven Nation Army
51. MIKA – Sanremo
52. Black Pumas - Colors

Ovaj fantastični duo iz Texasa čine pjevač Eric Burton i Adrian Quesada kao gitarista i producent. Recimo da su kao The Black Keys koji su otkrili sevdah. Imaju već i nominaciju za Best New Band i šansu da osvoje Grammy-ja na početku karijere. Preporuka da ih slušate, i to ne samo ovu pjesmu. Ili recimo uvežete ovo, pa Cold Little Heart od Michaela Kiwanuke, pa Iron Sky od Paola Nutinija. Za umrijet.



53. Saint Motel - Van Horn
54. DJ Regard - Ride it

Ova pjesma je Ocean drive 2019. godine. DJ Regard je uradio remix manjeg hita Jay Seana iz 2008. godine,  ubrzavajući vokal, i dajući joj deep house feeling.



55. Katy Perry - Harleys In Hawaii
56. Coldplay – Orphans

Coldplay je obilježio kraj 2019. sa novim duplim izdanjem Everyday life, i to dvodjelnim koncertom u Jordanu prenošenim uživo preko YouTube-a u zoru i u sumrak, s obzirom da se dijelovi albuma zovu Sunrise i Sunset. Pjesma Orphans bila je prvi singl.



57. Dua Lipa - Don't Start Now
58. George Michael - This Is How (We Want You To Get High)
59. Amber-Simone – Glitter
60. Baxter Dury - Slumlord

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije