Najbolje je ostati kući: Ovih deset serija ima najvišu ocjenu na IMDb-u

Radiosarajevo.ba
Najbolje je ostati kući: Ovih deset serija ima najvišu ocjenu na IMDb-u
Foto: Netflix / Glumci iz serije Sherlock

Na našoj planeti vlada pandemija infekcijom COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa SARS-CoV-2.

Zaraženo je, do ovog trenutka, više od 140 hiljada ljudi, a samo danas svijet bilježi više stotina smrtnih slučajeva. 

Od ključne je važnosti - osim onog: perite ruke i nedirajte nos, oči i usta - da sve više razmišljamo o prakticiranju socijalne distance. Fraza je to koju ste vjerovatno čuli više puta proteklih dana, a ona predstavlja doba udaljenosti pojedinca i/ili pojedinaca u odnosu na neku grupaciju. U našem slučaju, to znači za - sve druge, jer želimo zaštititi i sebe i druge.

Dakle, što manje druženja dok nadležni ne kažu drugačije, izlaske svedite samo na ono što se mora, a kako biste sad mogli imati dosta slobodnog vremena, zašto ga ne provesti gledajući neke od najboljih serija svih vremena- ako je vjerovati IMDb-u.

Ovo je 10 ocjena s najvišom ocjenom na ovoj stranici:

1. Breaking Bad (2008)
Ocjena: 9.5

Na prvom mjestu je neponovljiva serija u kojoj je briljantni Bryan Cranston glavni lik - kod nas se emitirala s naslovom Na putu prema dolje. Serija se originalno emitirala na televizijskoj mreži AMC, a trajala je pet sezona. Radnja serije vrti se oko Waltera Whitea (Cranston), profesora kemije u srednjoj školi kojem je dijagnosticiran neoperabilni rak pluća. Zajedno sa svojim bivšim učenikom Jessejem Pinkmanom (Aaron Paul), White se okreće svijetu kriminala producirajući i prodavajući kristalizirani metamfetamin, a sve kako bi osigurao financijsku budućnost svoje obitelji prije vlastite smrti. Volite li ovakve teme, uživat ćete u 62 epizode koje možete pogledati.

2. Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014)
Ocjena: 9.3

Kosmos: Odiseja u prostorvremenu jeste američka dokumentarna TV serija. Predstavlja je genijalni astrofizičar Neil deGrasse Tyson i nastavak je TV  serije iz 1980. godine Kosmos: osobno putovanje, koju je predstavljao Carl Sagan - i ona je na spisku. Seriju ste mogli gledati na Foxu i National Geographicu, a 13 epizoda oduševit će zaljubljenike u tajne o kosmosu. Ovo ne propustite.

3. Game of Thrones (2011)
Ocjena: 9.3

Za Igru prijestolja nisu čuli jedino oni koji proteklih godina ne posjećuju internet. Naravno, riječ je o seriji baziranoj na knjigama Georgea R.R. Martina, a priča govori o ratu, previranjima, ljubavi, zmajevima, varanju, incestu, pokolju...u izmišljenoj zemlji Westeros. Gledamo je zahvaljujući HBO-u, a, ukoliko se tek odlučite da pogledate ovaj spektakl, pripremite se na osam sezona iznenađenja, smijeha, šoka i suza. 

4. The Wire (2002)
Ocjena: 9.3

Serija Žica još je jedno vrhunsko HBO ostvarenje, koje se emitiralo kroz 60 epizoda, u pet sezona. Radnja serije smještena je u gradu Baltimoreu (država Maryland), a svaka sezona bavi se različitom temom: trgovina drogom (prva sezona), brodogradilište i luka (druga sezona), gradska vlast i birokracija (treća sezona), školski sustav (četvrta sezona) i print mediji (peta sezona). U seriji zapravo nema glavnog lika - kompletna glumačka postava sastavljena je od karakternih glumaca koji na jednak način pridonose radnji pojedinih epizoda. Iako nikad nije doživjela veliki komercijalni uspjeh niti osvojila neku veliku televizijsku nagradu, mnogi kritičari seriju Žica smatraju najboljom TV serijom svih vremena i jednim od najboljih primjera fikcije 2000-tih godina.

5. Rick and Morty (2013)
Ocjena: 9.2

Crtić za odrasle, Rick i Morty kreiran je za kasnonoćni program Cartoon Networka. Kroz četiri sezone, dosad emitirane, serija prati dogodovštine ludog naučnika Ricka Sancheza i njegovog unuka Mortyja Smitha. Ukoliko volite Simpsonove, South Park ili Family Guya, uživat ćete i u ovome.

6. Avatar: The Last Airbender (2005–2008)
Ocjena: 9.2

U svijetu podijeljenom na četiri nacije: Vodu, Zemlju, Vatru i Zrak, Avatar mora održati ravnotežu među njima, ali sve se promijenilo kad je nacija Vatre napala. Samo ih Avatar, gospodar svih elemenata, može zaustaviti. Spada u žanrove: animirani, akcija, avanturistički, obiteljski, fantazija, misterija - te garantira zabavu za cijelu obitelj.

7. The Sopranos (1999)
Ocjena: 9.2

Na sedmom mjestu IMDb-ove liste smještena je serija, izrazito popularna i na našim prostorima, Obitelj Soprano. Izašla iz iznimno talentiranih prostora HBO-a, emitirana je od 1999. do 2007. Smještena u New Jersey, serija se vrti oko mafijaša Tonyja Soprana (James Gandolfini) i poteškoća s kojima se on suočava kad pokušava izbalansirati česte konfliktne potrebe u svojem obiteljskom životu i kriminalnoj organizaciji kojoj je na čelu. Ostvarivši veliki komercijalni i kritički uspjeh, Obitelj Soprano je financijski najuspješnija serija kabelske televizije u povijesti televizije. Serija je poznata po nevjerovatnih kvaliteti na svim aspektima produkcije, a iznimno je hvaljena za svoje scenarije i izvedbe glavnih glumaca.

8. Sherlock (2010)
Ocjena: 9.1

Ako dosad niste, ovo vam je pravo vrijeme da pogledate fantastičnu seriju Sherlock, u kojoj glavne likove predvode genijalni Benedict Cumberbatch (Sherlock) i Martin Freeman (Dr. Watson). Radnja je smještena u moderno vrijeme, što Sherlocku daje novu i drugačiju svježinu i dok će, svima koji su voljeli Sherlocka, naslovi priča biti poznati čeka vas pregršt napetosti, iznenađenja i tvistova. Zahvaljujući sjajnoj glumi, duhovitom scenariju i intrigantnim likovima, "Sherlock" je, zasluženo, postao svjetski uspjeh. Serija je 2010., 2011. i 2012. godine osvojila više od 20 nagrada, među njima BAFTA-u za najbolju dramsku seriju, najboljeg epizodnog glumca i najboljeg scenarista), Peabody, Satellite za najbolju mini-seriju te Critics' Choice Television Awards za najbolju mini-seriju i najboljeg glumca u mini-seriji. Hoćemo reći - ŠTA ČEKATE!

9. Fullmetal Alchemist: Brotherhood (2009–2012)
Ocjena: 9.1

Japanska anime serija, koju režira Yasuhiro Irie, a piše Hiroshi Ōnogi. Fullmetal Alchemist: Brotherhood. Za naše područje, za mnoge, anime su i dalje neistražen teritorij, a ako sad nije vrijeme da hrabro zakoračite u njega, kad ćete?

10. True Detective (2014)
Ocjena: 9.0

Na posljednjem mjestu dolazi nam jedna od najboljih detektivskih serija proteklih godina, a riječ je o HBO-ovom remek djelu, seriji True Detective. Imate priliku uživati u tri sezona, a prva, u kojoj glavne likove igraju Matthew McConaughey i Woody Harrelson držat će vas budnima do dugo u noć. Drugu sezonu predvodi Colin Farrell, a treću Oskarovac Mahershala Ali. Volite li drame, krimi serije, detektivske zavrzlame, misterije - ovo je prava stvar za vas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije