Najbolje domaće pjesme 2019. godine

Radiosarajevo.ba
Najbolje domaće pjesme 2019. godine
Foto: Facebook / Dubioza kolektiv razveselila 20.000 fanova u Čileu

I ove godine uradili smo izbor najinteresantnijih pjesama domaćih autora mahom nezavisne produkcije, koje su ili producirane u Bosni i Hercegovini ili potiču od naših autora. Iako nije bilo puno objavljenih albuma, singlova nije nedostajalo. Većina njih dolazi od novih izvođača, koje ranije nismo imali priliku slušati. Vjerujemo da će vam ova lista biti izuzetno zanimljiva.

* Napominjemo da brojevi ispred singlova ne znače poziciju ili "bolju" pjesmu od ostatka liste, već su samo redni radi preglednosti iste.

1. Činčila - Marš na Mars

Sarajevski RHCP, bend Činčila je objavio novi album Bez oblika, koji su najavili sa singlom Marš na Mars. Pjesma je ekološke tematike, posvećena Majci Zemlji koju sve više zanemarjujemo. Činčila se time priključila i globalnom pokretu, koji je sve glasniji, a dodatnu popularnost mu je donijela i Gretta Thunberg.

2. [MACHINA] feat. Ode & Zoster - Seksi shaman

Originalni underground tuzlanski duo MACHINA se izvukao iz hibernacije sa novim epskim uratkom od devet minuta. Seksi šaman je pjesma jaka i tekstualno i muzički, zahvaljujući zajedničkom naporu čak tri kolektiva - same MACHINE, te gostujućih sastava ODE i Zostera.
MACHINA je s ovogodišnjim singlom potvrdila da se radi o jednom od najkreativnijih projekata s ovih prostora.

3. Deni & Prijatelji - 200 miliona tona betona

Banjalučki saksofonista Deni Karalić nakon instrumentalnih numera Pravda, Sloboda i Borba, objavio je i prvu voklanu kompoziciju 200 miliona tona betona. Još jedna ekološka kompozicija govori o tendencijama modernog urbanog planiranja - što više betona, kome treba zelenilo ili park?!

4. Elliot - Plastelin

Ambijentalni electro zvuk novog mostarskog dua Elliot obećava nešto novo. Jasmina Šuta i Miran Kapor počeli su ove godine raditi zajedničke pjesme. Miran je studirao u Americi, pa je Jasmina morala slati voklane dionice internetom, ali sada su oboje opet u Mostaru te planiraju intenzivirati rad što znači još gotovih pjesama uskoro. Nedavno su objavili i još jednu nazvanu Vrijeme.



5. Elvir i Mirela Laković - Postoje ljudi

Laka i Lela su objavili i malo ozbiljniju pjesmu za udruženje Obrazovanje gradi BiH, no i dalje to naravno podsjeća na Laka sound, te su je Lakini fanovi zavoljeli kao i druge pjesme iz repertoara ovog dinamičnog dua.

6. Emil - SoloW

Sarajevski multi-instrumentalista Dušan Vranić Duco, kojeg znamo i iz sastava Rundek Cargo Trio, Insane Insan, i Demode između ostalih, stvorio je novog muzičkog karaktera - Emila. Nakon prve pjesme, Emil je obećao još noviteta, a čim ih dobijemo dijelimo ih sa vama.

7. Esma Numanović - Mrvice sunca

Kao vokal sarajevskog benda bRend nastupala je širom BiH i oduševljavala izvrsnim vokalnim interpretacijama. Pjesma je nastala, kako nam je ispričala, kao rezultat ljubavnih jada njenih prijatelja Mirze Begića i Zlatka Karahodžića, koji su napisali prve verzije teksta pjesme.

8. Genetic Grooves Guru - Just Drive

Just drive je novi singl kojom Genetic Grooves Guru a.k.a Trnka Muhamed (ex Erogene Zone) najavljuje novi period u svom muzickom putovanju. Just drive je i nagovještaj autorskog albuma koji autorski i producentski potpisuje Trnka i donosi 12 novih numera + tri live izvedbe.

9. Luddit Band - Taman

Bend Luddit se okupio u Bihaću krajem 2018 u sastavu: Edin Ruždijić, Elo Harbaš, Jasmin Paparević, Elvedin Malkoč i Jure Petrović.

"Kao potomci starih bihaćkih budističkih familija pjesmom "Taman" smo htjeli odati počast Gautaminom "srednjem putu" koji naučava izbjegavanje krajnosti, putu koji je obilježen umjerenošću", kazali su članovi benda.

10. Mak Kalem - Where are you

Mak Kalem je kantautor rođen 1986 godine u Mostaru. Ova obrada je omaž Aleksi Šantiću, čija se 95. godišnjica smrti obilježava ove godine. Zanimljivo zvuči ovo čitanje Što te nema na engleskom jeziku, a Mak Kalem će je uvrstiti na svoj novi album Ludus.

11. Jurica Tolo - Epitaf za proljeće

Predstavljamo i pjesmu „Epitaf za Proljeće“ koju potpisuje Jurica Tolo iz Posušja.
„Glazbom se bavim već dugi niz godina kao pjevač, skladatelj, tekstopisac i gitarist. Ovo je prva pjesma koju sam snimio u Mostaru. Aranžman i produkciju potpisuje Gabrijel Prusina koji je svirao i klavijature, a tekst i glazbu sam pisao ja. Pjesma je neklasična ljubavna balada koja govori o završenoj ljubavi", kaže Tolo.

12. Sanel Maric Mara - Pismo nikome

Mostarski kantautor Sanel Marić Mara nakon Maka Dizdara, Alekse Šantića, Safvet Beg Bašagića, Antuna Branka Šimića i drugih velikana bosanskohercegovačke poezije, Mara je sa svojim bendom ukomponirao i nobelovca, književnika Ivu Andrića.

Riječ je o pjesmi ‘Pismo nikome’ urađenoj po istoimenom tekstu Ive Andrića iz davne 1940. godine, koju su Mara i bend pod producentskom palicom Đanija Pervana snimili u mostarskom Pavarotti centru.

13. Sounds of Migration - Soltane Ghalbha

Sounds of migration, projekt kulturne razmjene između migranata koji su se silom (ne)prilika zatekli u Bihaću i okolini, te članova Muzičke omladine Bihać. Zajedno su snimili album od jedanaest pjesama, a možete ga potražiti na Youtube kanalu Muzička omladina Bihać.



14. Sunday Stories - Dišem

Sunday Stories počinju svirati zajedno od 2013. godine, a iza sebe imaju objavljen album i pozamašan broj turneja širom regije. Sastav čine: Nina Babić, Saša Ćirić, Mustafa Kurtalić i od nedavno Adi Avdić i Mirza Sijerčić. Pjesmu Dišem napisala je Nina Babić, uz pomoć Saše Ćirića dok je produkciju radio iskusni Đani Pervan.

15. Rock Redukcija i Miki Trifunov - Nagrada

Bend Rock Redukcija je objavio i treću autorsku pjesmu naziva "Nagrada" u kojoj recitira doajen bosanskohercegovačkog glumišta Miodrag Miki Trifunov.

Rock Redukcija je sarajevski bend koji je nastao 2015. godine kao rezultat dugogodišnjeg druženja članova Jasmira Musabegovića i Darka Hrgića, ali i njihovoj zajedničkoj ljubavi prema muzici.

16. Zlatan Karic - Falling

“Pjesma govori o potrebi da se razumijemo i kada je teško, da se ne gubimo i kada padamo. Zbog svih životnih problema, ljudi se udaljavaju i optužuju, dok u isto vrijeme sanjaju o ponovnom prihvaćanju i približavanju osobi koju vole" - kaže zeničanin Zlatan Karić o novoj pjesmi, koja nasljeđuje prethodne singlove Irie i Otvaram oči.

17. Dubioza Kolektiv ft. Manu Chao - Cross The Line

Novi singl Dubioza Kolektiva, duet s Manu Chaom naziva Cross The Line je praćen animiranim videospotom čiju realizaciju potpisuje Mathieu Choinet. Cross The Line je njihova druga suradnja nakon pjesme 'Red Carpet' objavljene na albumu Happy Machine, a svojevrstan nastavak ovogodišnje pjesme Bloody, bloody border od Manu Chaa.

18. Helem Nejse - A ja sam za to

Helem Nejse su radijski i muzički heroji nove generacije a u oktobru su krenuli sa šestom sezonom Helem Nejse Rejdio Šoua iz vlastitog studija i live emitovanjem putem svog YouTube kanala. Pjesma A ja sam za to je singl sa njihovog ovogodišnjeg izdanja Pola čovjek, pola 1.

19. Bruda - Sibirski tigar

Bruca, Braca, Bruda, Brada i Cura su likovi istoimenog animiranog serijala unutar Helem Nejse emisije. KinoŠvra (Švrakino, naselje u Sarajevu, op.a.) je dobilo novu hip-hop zvijezdu.

20. Jindas - Slušaj

Još jedan novi sarajevski bend je nastao u januaru 2018. godine, a zvuk je najviše naslonjen na reggea ukombinovan sa jazz, ska, rock i tradicionalnom balkanskom muzikom.
Jindas su Narcis Zečić (flauta i vokal), Benin Mujkić (truba i back vokal), Mirza Salković (gitara), Kemal Herenda (bas gitara) i Rifet Čamdžić (bubnjevi i perkusije), a kolektivno se potpisuju kao autori muzike, teksta i aranžmana, dok im u novom broju gostuje saksofonista Mirza Sijerčić.

21. Frenkie, Kontra, Indigo - Mosh Pit

Hip-hop trio Frenkie, Kontra i Indigo izbacili su novi singl Mosh Pit kao najavu trećeg zajedničkog albuma “20/20” koji je objavljen krajem godine. Sniman je u Red Bull studiju u Los Angelesu.

“Ovo je do sada sigurno naš najžešći album, nema pauza i stanki, već se energija i napetost prožimaju od prve do posljednje trake”, kažu oni, a spot je snimljen u Los Angelesu.

22. Damir Avdić - Android

Tuzlak u Ljubljani, Damir Avdić Diplomatz nakon najavnog singla Kolone objavio je novi studijski album Radikalno šik koji donosi deset novih pjesama i možete ga u cijelosti skinuti i preslušati na Bandcampu.



23. Insane Insan - Rahat

Tayfun KesginEnes Zlatar Bure,  Dušan Vranić DucoThomas Crauk i Dragan Rokvić Rokva ove godine su objavili debut album Insanax. Ova internacionalna ekipa bazirana je u Sarajevu i pjevaju na francuskom, njemačkom, turskom i engleskom jeziku. 

24. Basheskia & Edward EQ ft. Karinho

Nedim Zlatar i Edvard EQ nastavljaju sa svojim projektom soundtrackovanja BH pjesnika. Ovaj put su odabrali još jednu pjesmu Mehmeda Begića, a sjećamo se još projekta Savršen metak na kojem je uglazbljeno 6 pjesama ovog pjesnika iz Čapljine, bez stalne adrese s obzirom da je živio u Mostaru, Sarajevu, Nikaragvi,  i Dominikanskoj Republici.

25. InTheRoom - Kolsch

Izdavačka kuća Podmornica objavila je krajem godine kompilaciju BH elektronske muzike Ispod površine, a na njoj i sastav InTheRoom i njihovu novu pjesmu Kolsch



26. Letu Štuke - Topa voda

Istoimeni novi album Štuka objavljen je krajem prošle godine, ali su spot i singl objavljeni ove godine u maju mjesecu. To  je i razlog što su upali u ovaj godišnji pregled singlova 2019. godine. Nakon Đanija Pervana, produkciju sada potpisuje Bojan Ahac. Album je objavljen za MENART iz Zagreba.

27. Propeler - Krošnja

Propeler je alternativni autorski bend koji je nastao 2008. godine u Sarajevu. Kroz bend je prošlo mnogo muzičara, a danas ga čine Haris Delić, Kenan Glavinić, Admir Osmanović i Damir Bašić.

Krajem 2016. godine, Propeler ulazi u studio "Bosnaton" i počinje sa snimanjem svog prvog albuma "Delta val" koji je i objavljen ove godine. Umjesto spotova snimili su horor film Delta val, koji je prikazan i u okviru SFF-a. Iz njega su sukcesivno vađeni spotovi za pjesme, a mi smo odabrali pjesmu Krošnja.

 28. Kosmo i Kviteri - Sila

Sarajevski bend KOSMO i Kviteri objavio je svoj album prvijenac sa 13 pjesama za nezavisnu etiketu Podmornica, koja je zaslužna i za ranije pomenutu kompilaciju Ispod površine.

Pjevači Pećipaja i Gospodin Stric, klavijaturista King Korg, gitarista Atif Anarhija, basista Brother Bass i bubnjar Hash čine ovaj novi zanimljivi sastav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije