Najavljen specijalni program 16. Pravo Ljudski Film Festivala

0
Radiosarajevo.ba
Najavljen specijalni program 16. Pravo Ljudski Film Festivala
FOTO: Pravo Ljudski / Najavljen specijalni program

More than Anything Else I Wanted to Stay Awhile jedan je od posebnih programa 16. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala.

"Program se fokusira na savremenu brazilsku kinematografiju. Generalno, već nekoliko godina, a posebno u okviru prethodna dva izdanja, Pravo Ljudski pokušava da dovede sve više filmova iz zemalja nedovoljno zastupljenih u festivalskom pejzažu Evrope, a koje imaju toliko toga da ponude svima nama.

Brazil je nesumnjivo jedan od ovih prostora: savremena brazilska kinematografija, posebno nakon krize ranih 1990-ih, kada se gotovo ni jedan film nije proizvodio u zemlji, je kinematografija hitnosti i kinematografij otpora, ali i kinematografija različitosti: donosi nove pejzaže i nove teme u Brazilu i drugdje. Za naše prostore, ovaj program može biti inspirativan i poetski koliko i politički – a Pravo Ljudski se upravo nalazi na tom raskršću misli", navodi se u saopćenju te dodaje:

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

"Stoga smo veoma uzbuđeni zbog mogućnosti da predstavimo radove filmskih stvarateljica/stvaratelja kao što su Paula Gaitán, kolumbijsko-brazilska filmska stvarateljica, koja je vizualna umjetnica, fotografkinja, pjesnikinja, koja se bavi filmom od 1978. godine kada je učestvovala kao umjetnički direktor u filmu The Age of the Earth Glaubera Rocha.

Osim Gaitán, program uključuje imena kao što su Fernanda Pessoa , čiji se kratki film fokusira na pandemiju u suradnji s Adrianom Barbosa , João Moreira Salles čiji su filmovi već prikazani na ranijim edicijama Pravo Ljudski festivala, kao i Leonardo Martinelli čiji je posljednji muzički dokumentarac jedan od pobjednika Locarno Film Festivala, a koji će nam se pridružiti u Sarajevu".

Ovo je kompletan program:

1. Babilônia 2000, Eduardo Coutinho
Brazil, 2000, 80'

2. Dark Chamber, Marcelo Pedroso
Brazil, 2013, 25'

3. Edna, Eryk Rocha
Brazil, 2021, 63'

4. Light in the Tropics, Paula Gaitán
Brazil, 2020, 255'

5. Neon Phantom, Leonardo Martinelli
Brazil, 2021, 20'

6. Running Waters, Diego Zon
Brazil, 2016, 23'

7. Same/Different/Both/Neither, Adriana Barbosa and Fernanda Pessoa
Brazil/USA, 2020, 19'

8. Santiago, Joăo Moreira Salles
Brazil, 2007, 80'

9. Uaka, Paula Gaitán
Brazil, 1988, 77'

16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra u Sarajevu, a zatim od 7. do 17. decembra online, na web platformi pravoljudski.org.

Za sve informacije o dostupnosti filmova, kao i o ostalim festivalskim aktivnostima, pratite web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije