Modul memorije: Sedmica u znaku bh. kinematografije

1
Radiosarajevo.ba
Modul memorije: Sedmica u znaku bh. kinematografije
Foto: Modul memorije / Ostvarenje reditelja Šibe Krvavca

Nakon dodjele ovogodišnje Nagrade bh. rediteljici Jasmili Žbanić, od ove sedmice svi programi Modula memorije 2021 bit će održani u online formatu.

Večeras i u četvrtak bit će emitovana dva igrana filma, Most reditelja Hajrudina Šibe Krvavca bit će prikazan večeras na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS u saradnji s Filmskim centrom Sarajevo, dok će u četvrtak, 15. aprila, na Federalnoj televiziji sa početkom u 21 sat, biti emitovan film Za one koji ne mogu da govore, rediteljice Jasmile Žbanić.

Film Most je jedan od najznačajnijih filmova, ne samo reditelja Šibe Krvavca, već bosanskohercegovačke, ali i evropske kinematografije iz tog perioda. Ovaj film je uvršten u ovogodišnji program zbog svoje velike umjetničke vrijednosti, ali I zbog teme kojom se bavi kroz svoju priču. Veoma je važno da kroz ove programe sačuvamo antifašitičku ideju I njegujemo je i u novom vremenu.

Poster_Za one koji ne mogu da govore.jpg - undefined

Radnja filma Za one koji ne mogu da govore prati Kym, turistkinju iz Australije, koja odlučuje otputovati u Bosnu. Turistički vodič je vodi u Višegrad, mali grad na granici Bosne i Srbiji. Nakon neprospavane noći u romantičnom hotelu Vilina Vlas, Kym otkriva šta se tu dogodilo tokom prethodnog rata. Ona nakon toga više ne može biti obična turistkinja i njen život više nikad neće biti isti. Ovaj film je baziran na istinitoj priči, a glava protagonistkinja filma, Kym, igra samu sebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije