Martin Scorsese nakon dvije decenije okupio glumački tim snova

Radiosarajevo.ba
Martin Scorsese nakon dvije decenije okupio glumački tim snova
Foto: Ilustracija / Al Pacino, Robert De Niro, Joe Pesci i Harvey Keitel
Ako bi se birao najiščekivaniji film u 2019. godini onda bi novo ostvarenje velikog majstora Martina Scorsesea "Irac" bilo bez premca na vrhu.

U novoj mafijaškoj sagi, Martin Scorsese koji slovi za sivu eminenciju gangsterskog filma, okupio je na jednom mjestu glumački "tim snova”.

Robert de Niro, Al Pacino, Joe Pesci i Harvey Keitel igraju u filmu o mafijaškom plaćenom ubici koji se priseća svog života i moguće umješanosti u ubistvo ozloglašenog Jimmyja Hoffe.

"Irac" je više od deceniju unazad bila neskrivena želja slavnog oskarovca, još otkako se na tržištu pojavila knjiga Charlesa Brandta "Čuo sam da krečiš kuće" (I Heard You Paint Houses), po kojoj je nastao film.

Brandt je u njoj zapisao svjedočenje Franka "The Irishman" Sheerana, sindikalnog lidera, a u stvari mafijaškog ubice. Sheeran, zvani Irac je uoči svoje smrti 2003. godine dao opširnu ispovijest Brandtu, nekadašnjem tužiocu i istražitelju, a potom čuvenom autoru krimi romana, zasnovanih na poznatim, neriješenim slučajevima.

U njoj je otkrio "najbolje čuvanu tajnu" - priznao je da je ubio ozloglašenog sindikalca Jimmyja Hoffu. Brojni historičari, koji su decenijama tragali za rješenjem ovog ubistva, složili su se da je, bez obzira na to što za tu svoju tvrdnju nije ponudio dokaze, Sheeranovo priznanje “najbliže istini”.

Da bi buran život mafijaškog ubice prenio na platno, Scorsese angažovao je najveće glumačke asove, ali i snimio svoj do sada najskuplji film, sa budžetom od oko 200 miliona dolara.

Zbog toga je, kako mnogi tvrde, "sklopio pakt sa đavolom", odnosno, potpisao producentski ugovor sa Netflixom uprkos svojim ranijim izjavama da “oni upropaštavaju filmsku umjetnost”.

A dok kritičari spekulišu o tome da li će se Netflix pomiriti sa Kanskim festivalom, pa će “Irac” imati premijeru "tamo gdje mu je i mjesto", publika s nestrpljenjem čeka da vidi Roberta de Nira i Al Pacina u istom kadru, kao Francka Sheerana i Jimmyja Hoffu.

Naslov knjige "Čuo sam da krečiš kuće" je prva rečenica koju su telefonom razmjenili Sheeran i Hoffa. Bila je to, priča se, tajna šifra kojom je Hoffa od Sheerana tražio potvrdu da se još uvijek “bavi ubistvima”.

Taj prvi telefonski kontakt označio je početak neobičnog prijateljstva među ovom dvojicom kontroverznih sindikalaca. "Irac" nas vraća unazad u vrijeme kada je Sheeranova plaćenička karijera tek počela, a tokom koje je, po sopstvenom priznanju, ubio oko 30 osoba.

Da bi na platnu oživio korpulentnog i visokog ubicu, De Niro je na snimanjima nosio specijalne cipele sa potpeticom, a Scorsese koristio odgovarajuće uglove kamere. Veliki dio budžeta otišao je na De Nirovo kompjutersko podmlađivanje kako bi uvjerljivo dočarali Sheerana na početku “karijere”.

Slične "modifikacije" pretrpio je i Al Pacino kao legendarni Jimmy Hoffa. Ovo je prvi put da se legendarni "kum" nađe u Scorsese filmu. Istovremeno, "Irac" je ponovo okupio De Nira i Scorsese poslije 23 godine pauze, još od filma Casino.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije