Life of Bryan: Djelo po kojem ćemo pamtiti Pajtonovca Jonesa

Radiosarajevo.ba
Life of Bryan: Djelo po kojem ćemo pamtiti Pajtonovca Jonesa
Foto: Monty Python / Life of Bryan

Djelo po kojem ćemo svakako pamtiti britanskog glumca Terrya Jonesa koji je danas preminuo u Londonu je svakako film Life of Bryan koji je bio popularan tokom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Life of Bryan crkva je zabranila momentalno po njegovom izlasku, upravo zato što je preslikavao život Isusa Krista i njegove muke prije raspeća.

Life of Bryan nam priča priču o Bryanu iz Nazareta kojeg je utjelovio Graham Chapman, koji je rođen na isti dan kao Isus. Nakon što se pridružio grupi anti-Romanskih Jevreja, narodni sud Judeje ga je pomiješao sa prorokom i tako je Bryan postao neželjeni Mesija.

Cijela radnja filma stala je u jednu rečenicu koju je izrekla Bryanova majka Mandy, koju je glumio Jones.

"On nije Mesija, on je samo jedan nevaljali dečko" kazala je tad Mandy.

Preminuli Terry Jones jedan je od pokretača Monthy Pythona, preteče sarajevskih nadrealista i grupe koja je nasmijavala cijeli svijet, a i danas to radi.

Mnogi reditelji ali i ljudi koji su godinama pratili Phytonovce slažu se u jednom - Terry Jones je bio okosnica tog tima.

Shane Allen, prvo ime BBC-a za komediju kazao je kako je Jones bio "titan britanske komedije".

Terry Jones preminuo je danas u Londonu, u 77. godini. Tokom svoje karijere, najveći uspjeh ostvario je u pisanju ali i glumi u showu Putujući cirkus Montya Pythona uz nekoliko fantastičnih uloga, kao što je bio Athur Jackson, kardinal Biggles od španske inkvizicije te gospodin Creosote.

Sa kolegom Pajtonovcem Terryem Giliamom režirao je film Sveti gral 1975. godine, dok je sam režirao pomenuti film Life of Bryan.

Uživajte u remek djelu velikana:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije