Legendarni Oliver Dragojević dobija muzej u Veloj Luci

Radiosarajevo.ba
Legendarni Oliver Dragojević dobija muzej u Veloj Luci
Velikan hrvatske muzičke scene, legendarni Oliver Dragojević, napustio nas je krajem jula u 71. godini, godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

Sada, tri mjeseca nakon njegove smrti, pokrenuta je inicijativa da se otvori muzej posvećen ovom muzičaru. Ideja za otvaranje muzeja potekla je od njegove porodice, a općina Vela Luka odmah je prihvatila tu ideju.

"Svi znamo da je Oliver rođen u Veloj Luci i da je tu proveo djetinjstvo. Sve svoje ljetne i zimske odmore i svaki slobodni trenutak provodio je u Veloj Luci. Tu je sagradio i dvije kuće. Prije deset godina Oliver je dobio titulu počasnog građanina Vele Luke, a predsjednik Općinskog vijeća mu je prije dvije godine uručio nagradu Općine za životno djelo. Općina je za lokaciju budućeg muzeja odabrala Zadružni dom. To je sigurno najatraktivnija lokacija koju smo uopće razmatrali. Po onome što smo raspravljali, odabrali smo najkvalitetniju opciju, a najvažnije je da se s prijedlogom složila i Oliverova obitelj. Njima se, dakle, od svih ponuđenih opcija upravo ta najviše svidjela", rekao je zamjenik načelnice Vele Luke, Dragiša Barčot, piše Dalmacijadanas. 

Inicijativa je sada u fazi realizacije te se prikupljaju ideje, ali i donatori.

Također, postoji i opcija prijava na EU fondove. Uz muzej, u planu je i pokretanje Oliverovih dana što bi obogatilo kulturnu ponudu Vele Luke, a razmišlja se i o Oliverovom kipu u prirodnoj veličini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije