Laibach s novim albumom donosi jedinstveni spoj koncerta i kazališta

2
Radiosarajevo.ba
Laibach s novim albumom donosi jedinstveni spoj koncerta i kazališta

Novi album grupe Laibach pod naslovom ''Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland)'' objavljen je 25. marta u obliku digitalnog izdanja i deluxe CD-a, dok se dvostruko vinilno izdanje očekuje 10. juna  2022. Album objedinjuje muziku iz hvaljene kazališne produkcije “Wir sind das Volk” (“Mi smo ljudi”), koja  je premijerno prikazana u kazalištu Hebbel am Ufer (HAU) u Berlinu 8. februara 2020. Izvedene su još dvije predstave, prije nego što je produkcija zaustavljena zbog pandemije.

“Wir sind das Volk” temelji se na spisima Heinera Müllera (1929-1995), jednog od najznačajnijih  dramatičara njemačkog govornog područja nakon Brechta. Neraskidiva veza Laibacha s kazalištem  počela  je još 1984. godine kada su skladali glazbu za Kvartet Heinera Müllera, predstavu koja je  predstavljena u Slovenskom narodnom kazalištu u Ljubljani. Sljedeće godine susreli su se u Berlinu s  Müllerom koji im je predložio suradnju. Müller je nastavio koristiti njihovu muziku u produkciji, ali do  suradnje nikada nije došlo, sve dok voditeljica International Heiner Müller Society, Anja Quickert, nije predložila posthumni projekt temeljen na Müllerovim tekstovima.

Laibach_Wir_sind_das_Volk.jpg - undefined

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

“Slijedili smo strategiju samog Heinera Müllera prilikom rezanja i preuređivanja materijala, uzimali smo njegove tekstove i stavljali u drugi kontekst, ponovno ih povezivali s glazbom, kako bismo uvukli publiku u  nju ili je otuđili od nje. Muzika otključava emocije i stoga je odlično manipulativno oruđe i snažno  propagandno oružje. I zato kombinacija Heinera Müllera, koji je kazalište vidio kao političku instituciju, i Laibacha, ne može biti ništa drugo nego mjuzikl”, objašnjava Laibach.

Za naslovnicu i unutarnji omot albuma odabrani su radovi renomiranog austrijsko-irskog umjetnika hiperrealizma, Gottfrieda Helnweina, koji pripadaju njegovom najznačajnijem i najpoznatijem ciklusu Bogojavljanje i kojima dominira ironična predstava ''zavodljive ljepote'' nacionalsocijalizma citirana kroz kršćansku ikonografiju.

Laibach je 2021. otvorio Klagenfurtski festival sa slovenskom verzijom iste produkcije i izveo još dvije rasprodane predstave u ljubljanskom Kinu Šiška. U martu ove godine slijedili su nastupi u berlinskom HAU-u, a potvrđeni su još Zagreb, Ljubljana, Hamburg, Maribor i nastup u Kulturnoj prijestolnici Europe, Novom Sadu.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Laibach će 2. aprila zajedno s gostima, prvi puta u Hrvatskoj, tom predstavom uprizoriti nešto manje od dva sata muzičko-scenskog spektakla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije