"Kuća dobrih tonova" ponovo otvorila vrata za djecu u Srebrenici

Anadolija
"Kuća dobrih tonova" ponovo otvorila vrata za djecu u Srebrenici
Foto: AA / Kuća dobrih tonova

Kuća dobrih tonova u Srebrenici ponovo je otvorila vrata za djecu iz Srebrenice, Bratunca i drugih mjesta. Zbog pandemije koronavirusa u proteklim mjesecima djeca nisu dolazila u prostorije Kuće dobrih tonova, nego su aktivnosti realizovane online koliko je to bilo moguće.

Sada će djeca ponovo moći da uče svirati i pjevati, a bit će tu, prema riječima umjetničkog direktora Ismara Porića, i niz drugih aktivnosti. Porić ističe da mu je drago da su se škole otvorile, ali da treba ispoštovati sve mjere s ciljem prevencije širenja koronavirusa.

"Treba ispratiti sve epidemiološke mjere, treba sve ispoštovati i mislim ako se budemo pridržavali mjera i uputa da ne bi trebalo biti većih problema. Što se tiče nas mi smo čitavo ljeto bili aktivni. Razvijali smo strategiju kako ćemo djelovati u ovom novom vremenu za sve nas. Nema za ovo pripreme", rekao je za Anadolu Agency (AA) Porić.

U Kući dobrih tonova koja u Srebrenici radi već devet godina djeca mogu da uče svirati razne instrumente od gitare do bubnjeva, a moguće je da budu i članovi hora. Porić kaže da će Kuća dobrih tonova u narednom periodu proširiti svoje aktivnosti i djelovanje.

"Uvidjeli smo da naša organizacija ima mnogo više potencijala nego da se bavi samo umjetnošću, odnosno da budem tačniji muzikom. Ove godine smo odlučili da naše aktivnosti proširimo. Prvo što ćemo raditi jeste da naučimo mlade ljude kako da budu aktivni i informisani građani svoje lokalne zajednice, i kako na jedan, drugi, treći način mogu pomoći da svoju lokalnu zajednicu učine boljom. Tu su razne radionice, workshopovi, volonterizam, akcije i sve što mislimo da mladi čovjek treba", govorio je Porić.

Djeca iz Kuće dobrih tonova su u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, prepoznatljiva po javnim nastupima i koncertima. Između ostalog, u proteklim godinama održali su niz velikih koncerta širom BiH i regije, a nastupili su i pred papom Franjom prilikom njegove posjete Sarajevu. Osvojili su i niz domaćih i međunarodnih nagrada.

"Što se tiče onoga po čemu smo mi najprepoznatljiviji to su javni nastupi, ali na to ćemo još jedno izvjesno vrijeme morati da sačekamo. Ne samo mi nego svi. Mi ćemo se prilagođavati situaciji koliko možemo. Iskoristit ćemo sve blagodati socijalnih mreža, online platformi kako bi smo promovisali naš rad, ali bitno je da napravimo taj prvi korak da se djeca vrate u škole", istakao je Porić.

Anđela Ristanović (13) iz Bratunca kaže da je jedva čekala da Kuća dobrih tonova ponovo otvori svoja vrata.

"Sve ovo mi je jako nedostajalo pošto idem na hor i na ansambl. Imali smo te online časove, bilo je zanimljivo, i novo iskustvo, ali ovo je definitivno bolje", rekla je Ristanović.

U prosjeku Kuću dobrih tonova posjećuje oko 400 djece, a sve aktivnosti su besplatne. Zbog pandemije koronavirusa, rad sa djecom će biti organizovan u manjim grupama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije