Upoznajte Lolu Astanovu, prelijepu genijalnu pijanisticu koja je oduševila svijet

Radiosarajevo.ba
Upoznajte Lolu Astanovu, prelijepu genijalnu pijanisticu koja je oduševila svijet
Foto: Instagram / Lola Astanova

Lola Astanova je uzbekistanska pijanistkinja s adresom u Sjedinjenim Američkim Državama poznata po izvođenjima kompozicija čiji su autori Chopin, Liszt i Rachmaninoff i sjajnim vizuelnim nastupima.

Rođena je u prijestolnici Uzbekisatana Taškentu, a sa šest godina upisala je Uspensky školu muzike specijalizovanu za talentiranu djecu. Klavir je počela svirati pod palicom profesorice Tamare Popovich.

Često je posjećivala Moskvu gdje je studirala na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski, a tu je učila od profesora Leva Naumova koji je opisao Astanovo pijanističko umijeće kao "rijetko i istinski genijalno", a dodao je da je Chopin u njenoj izvedbi izvanredan.

Sa osam godina je započela turu kao kocnertni pijanista. Nastupala je u Njemačoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, a imala je nastupe i u solo izvedbi, ali i sa orkestrom. Brzo se preselila u Sjedinjene Američke Države, a debi u novoj sredini imala je u Centru za scenske umjetnosi John F. Kennedy u Washingtonu. Veliki proboj doživjela je kada je nastupila na Neiman Marcusovom klasičnom superstar koncertu vrijednom 1,6 miliona dolara.

Natupila je u Carnegie Hallu 2012. godine u čast Vladimira Samoylovicha Horowitza. Domaćin gala koncerta bio je Donald Trump, a vodila ga je dobitnica Oscara Julie Andrews.

Za posljednji nastup za dokumentarni film s Gerardom Schwarzom i All Star orkestrom — interpretaciju Gershwinove "Rapsodije u plavom" dobila je Emmy nagradu. Zajedno sa Stjepanom Hauserom iz 2 Cellos priprema duete i koncertni program. A spekuliše se je s Hauserom bila u romantičnoj vezi.

"Oboje dolazimo iz tog jednog rigoroznog svijeta klasične glazbe, kojem smo morali žrtvovati cijelu našu mladost i djetinjstvo. Zapravo, životna priča nam je gotovo identična", izjavio je ranije Stjepan Hauser.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije