Kad je Skenderija dobila holivudsko ruho: Sophia Loren, Orson Welles '69. u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Kad je Skenderija dobila holivudsko ruho: Sophia Loren, Orson Welles '69. u Sarajevu
Foto: Twitter / Premijera filma "Bitka na Neretvi" u Skenderiji

U novembru 1969. godine u Sarajevo je stigla jedna od najljepših žena svijeta - Sophia Loren.

Na premijeru sada već kultnog jugoslovenskog filma osim čuvene holivudske zvijezde stigao je i nesvrstani prijatelj Omar Shaarif, zvijezda filmova Lorence od Arabije i Doktor Živago, kao i jugoslovenski filmski bardovi Bata Živojinović, Boris Dvornik, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić...

Riječ je o jednom od najboljih jugoslovenskih filmova svih vremena 'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića, koji je bio nominiran za američku prestižnu filmsku nagradu Oscar 1969. godine.

Naravno, ništa nije moglo da prođe bez predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke.

Fotoaparati su škljocali, novinari se gurali i trčkarali, a sarajevska Skenderija je - barem nakratko - dobila holivudsko ruho.

Jer nije svakog dana premijera domaćeg filma u kojem glume holivudske zvijezde Orson Welles i Jul Briner, a plakat za sami film izradio je jedan od najpoznatijih slikara Pablo Picasso tražeći za njega sanduk najboljeg jugoslovenskog vina.

Orson Welles bojao se da gleda u jablaničke provalije

Srušeni most u rijeci Neretvi simbol je Jablanice i svjedok historije tog prostora. Napravljen je na visini od 42 metra i dug 82, te srušen za potrebe jednog od najboljih jugoslovenskih filmova svih vremena 'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića, koji je bio nominiran za američku prestižnu filmsku nagradu Oscar 1969. 

Film je snimljen prema tzv. bitki za ranjenike koja je poznata i kao jedna od najhumanijih bitki u bivšoj Jugoslaviji i čija se vojna strategija dugo proučavala na vojnim akademijama, a ona je ujedno i jedna od najvažnijih bitki u Drugom svjetskom ratu na prostoru jugoistočne Evrope.

Za potrebe filma je srušen jedan most - uzaludno, jer zbog prašine ništa nije moglo da se snimi - glumili su i Sergej Bondarčuk, Franko Nero, kao i više hiljada vojnika JNA, sa sve oklopnim vozilima, a muziku je radio čuveni Bernard Herman.

Srušeni most u rijeci Neretvi simbol je Jablanice i svjedok historije tog prostora. Napravljen je na visini od 42 metra i dug 82, te srušen za potrebe filma.

Scena u kojoj je srušen most snimljena je 18. decembra 1968. kada se 400 tona metala sručilo u Neretvu u 12:50 sati tog dana. Nijedan kadar tog rušenja nije ušao u film jer se nakon miniranju mosta podigla velika prašina od koje se nije moglo snimati, stoga je rušenje kasnije dosnimljeno na maketama u češkoj laboratoriji.

U kanjon Neretve bačeno je 20 topova, 16 tenkova i kamiona, ali i 5 tona drugog materijala, kao i 12.000 eksplozija sa 10 tona eksploziva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije