GNU je ponovo tu - poslušajte State of misery

Radiosarajevo.ba
GNU je ponovo tu - poslušajte State of misery

Neki se možda sjećaju ratnog Sarajeva i muzičke scene u tim okolnostima. Bend GNU, kojeg su oformili Nermin Lipa (vokal, gitara), Mirza Ćorić (gitara) i Adnan Duraković (bubnjevi) je bio aktivan u tom, nedvojbeno najtežem periodu za građane Sarajeva i to od 1994. do 1996. godine. 

Nakon mnoštva koncerata pod opsadom, uključujući i nastup na legendarnom ‘Rock Under The Siege’ festivalu u sarajevskoj Slogi 14. januara 1995. godine, bend je snimio album po imenu ‘State Of Misery’, koji nažalost nikad zvanično nije objavljen. Neposredno nakon rata, bend se i raspao.

Originalna postava se još 2019. godine odlučila oživjeti bend. Uz dodatak novog člana, Džemala Bijedića na bas gitari, bend GNU je nakon 24 godine (!) ponovo tu. Igrom slučaja, okolnosti u Sarajevu danas ponovo podsjećaju na opsadu 90-tih godina. Ljudi su ponovo u strahu, policijski sat je na snazi, a bend GNU se sprema objaviti novu pjesmu.

Pjesma je zapravo nanovo snimljena naslovna numera neobjavljenog albuma po imenu ‘State Of Misery’. 



Bend će u bliskoj budućnosti nanovo snimiti kompletan album iz 90-tih godina, radi na novom materijalu, a u planu su i svirke, pogotovo nakon što se okonča ovo vanredno stanje. 

GNU su:

Nermin Lipa - vokal, gitara
Mirza Ćorić - gitara
Adnan Duraković - bubnjevi
Džemal Bijedić - bas gitara
Animacija videa: Emir Žiga
Logo benda: Džemal Bijedić
Fotografija ‘Sarajevo 2014’: Alex Elena

GNU Facebook: https://www.facebook.com/gnusarajevo/

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije