Gitarista Bojan Dizdarević predstavlja instrumental Absinthe

Radiosarajevo.ba
Gitarista Bojan Dizdarević predstavlja instrumental Absinthe
Branko Galičić / Bojan Dizdarević

Sarajevski muzičar i gitarista Bojan Dizdarević objavio je instrumentalnu pjesmu Absinthe, rađenu u manouche stilu poznatijem kao gypsy jazz ili hot club-style jazz.

Pjesma je dobila naziv po jakom alkoholnom piću zelene boje koje je nastalo krajem 18. stoljeća u Švicarskoj, a proslavili su ga poznati umjetnici i pisci poput Van Gogha, Pabla Picassea, Ernesta Hemingwaya, Jamesa Joycea i Oscara Wildea.

Absinthe se pio po pariškim klubovima kada se svirao manouche, muzički stil čiji su začetnici francuski gitarista Jean ‘Django’’ Reinhardt i francuski violinista Stéphane Grappelli.
Muzika i aranžman za ovu kompoziciju su rađeni u Sarajevu u vlastitoj produkciji (eki music), u saradnji sa Zlatanom Džanovićem na kontrabasu, dok je art cover pjesme naslikao slikar i pjesnik koji trenutno boravi u Parizu, Mernes Zahirović.

Manouche je još uvijek veoma popularan jazz pravac, a neki od najpoznatijih predstavnika stila su Biréli Lagrène, Stochelo Rosenberg, Dorado Schmitt i Angelo Debarre. Stil se svira sa akustičnim instrumentima, najčešće sa dvije gitare i kontrabasom, a često i uz klarinet, harmoniku i violinu. Jedna od karakteristika ovog stila je gitarska ritmička tehnika La Pompe, koja nadomješta bubanj.



Autor pjesme Bojan Dizdarević je svirao i sarađivao sa raznim muzičarima iz regije i bio je član grupa Walter, Nermin Puškar Band, Divanhana, Lučka uprava, Maja Milinković, Sunday Stories, Sarajevo Big Band i The Moustaches. Trenutno radi i svira sa jazz sastavom kojeg čine basista Zlatan Džanović i bubnjar Jan Delić i autorskim punk-rock bendom PNA, s kojima priprema prvi album. Svira jazz, bluesbossa novu, fado i flamenco, stilove u kojima dominira gitara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije