Fizičari koji su otvorili 'vrata nepoznatog svijeta' nagrađeni Nobelom

Anadolija
Fizičari koji su otvorili 'vrata nepoznatog svijeta' nagrađeni Nobelom
Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dobili su naučnici David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane i J. Michael Kosterltz za teoretska otkrića u kvantnoj fizici, odnosno topološku tranziciju.

Komitet za dodjelu Nobelove nagrade donio je odluku da Thouless dobije polovinu nagrade, odnosno četiri miliona švedskih kruna (oko 416.000 eura), a da preostalu polovicu podijele Haldane i Kosterlitz.

 “Ovogodišnji dobitnici nagrada su otvorili vrata nepoznatog svijeta”, navodi se u saopćenju Komiteta i doda je se kako su nagrađeni za otkriće da materija može poprimiti neobična stanja, te da su koristili matematičke formule kako bi proučavali stanja suprovodljivosti, supratekućina i tankih magnetskih slojeva.

Naučnici će diplomu i medalju dobiti 10. decembra, dana kada se obilježava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

Komitet za dodjelu nagrada sutra će objaviti dobitnika Nobelove nagrade za hemiju, a u narednih nekoliko da na Nobelovu nagradu za mir i ekonomiju.

Nobelova nagrada za fiziku između 1901. i 2015. godine dodijeljena je 109 puta, odnosno 201 naučniku. Naučnik John Bardeen osvojivši nagrade 1956. i 1972. godine postao je jedini naučnik koji je iz iste oblasto osvojio dvije Nobelove nagrade.

Dobitnica dvije Nobelove nagrade bila je i Marie Curie, koja je 1903. godine dobila nagradu za otkrića u oblasti fizike, a 1911. godine u oblasti hemije.

Do danas su samo dvije žene osvojile Nobelovu nagradu za fiziku, a riječ je o Marie Curie i Mariji Goeppert-Mayer, koja je ovu prestižnu nagradu osvojila 1963. godine.

Najmlađi Nobelovac iz oblasti fizike bio je, tada, 25-godišnji Lawrence Bragg, a najstariji bio je Raymond Davis, koji je 2002. godine u 88. godini života dobio prestižnu nagradu.

Zanimljivo je to da je fizika oblast u kojoj je najviše članova porodice dobilo Nobelovu nagradu. Treba spomenuti supružnike Marie i Pierrea Curie, Williama Bragga i njegovog sina Lawrencea, Nielsa Bohra i njegovog sina Aage N.Bohra, te mnoge druge.

Nobelovu nagradu za fiziku prošle godine dobili su Takaaki Kajita, iz Japana i Arthur B. McDonald, iz Kanade., knjige su mrtve, nepotrebne i baviti se npr. pop-kulturom“, rekao je Veličković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije