Film "Svjedoci prošlog vremena" prikazan u Sarajevu

0
AA
Film "Svjedoci prošlog vremena" prikazan u Sarajevu
FOTO: AA / Trenutak iz filma "Svjedoci prošlog vremena"

U Sarajevu je održana premijera dugometražnog filma "Svjedoci prošlog vremena", produkcijske kuće "Režiser" iz Tuzle na čelu s producentom Muhammedom Mahmutovićem.

Nakon Tuzle, Živinica i Kalesije, film je večeras prikazan i u Sarajevu. Film prikazuje stare običaje, narodnu nošnju muslimana i katolika s ovih prostora.

"Ovo nam je treći film. Prije ovog smo imali dva kratkometražna i evo treći je dugometražni 'Svjedoci prošlog vremena'. Ideja za dugometražni film nije došla spontano. Surfajući mnogo po društvenim mrežama, često sam nailazio na raznorazne postove o prošlosti, o djetinjstvu, kupanju u rijeci, sankanju, skijanju, o praćkama, klikerima...", rekao je Mahmutović.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

I onda su došli na ideju da snime dugometražni film.

"I da prikažemo, ne samo Bosni i Hercegovini, nego i susjednim državama i svijetu, našem narodu koji se nalazi širom svijeta, onim naraštajima koji su se rodili prije korone, koji su imali pet, šest godina, a koja nisu imala priliku da dođu u Bosnu, ne pamte mnoge stvari, tamo su među zgradama i imaju priliku da vide nešto što dolazi iz Bosne, da vide te rijeke, brda, šume, planine koje se nalaze u našim scenama. Prvi cilj je bio da ostavimo spomen na našu kulturu, tradiciju i kuće koje su u fazi izumiranju", ispričao je Mahmutović.

"Svjedoci prošlog vremena" je dugometražni igrani film, kojeg je podržala Luksemburška fondacija, čiji je jedini uslov bio da se film titluje na francuskom jeziku.

Film je okupio na desetine glumaca i statista različitih uzrasta i nostalgično vraća u vrijeme '70-ih i '80-ih godina prošloga vijeka.

Mahmutović je kazao da su u središtu radnje filma igre kojima su se djeca igrala nekada prije pojave mobitela i interneta.

Nastoje se prikazati tradicionalne dječije igre kao što su igranje lastiša, skakanje u vrećama, praćke, strijele, klikeri, štrik, između dvije vatre.

"U film smo uplovili s blagom podlogom '70-ih, nakon toga prelazimo u '80-te gdje se zadržavamo do samog kraja filma, a tu je cilj prikazati koje su to tradicionalne društvene dječije igre kao šti su strijela, praćka, klikeri, lastiš... Film završavamo s trećom etapom, a to je sadašnjost, da prikažemo kako djeca danas provode djetinstvo. Svi znamo kako je to prekomjerno korištenje mobitela, igrica, računara itd.", naglasio je Mahmutović.

Želi ukazati i na značaj sporta kod djece kroz film je provučena priča o bh. kulturi i tradiciji.

Film je sniman na nekoliko na lokalitetu Zaštićeni pejzaž Konjuh, u Banovićima, Lukavcu, Živinicama, Majevici, Tuzli, Kalesiji, Sarajevu, Cazinu i Crnoj Gori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije