Film mu nominiran za Oscara: Slavni iranski režiser odustao od puta u Hollywood

Radiosarajevo.ba
Film mu nominiran za Oscara: Slavni iranski režiser odustao od puta u Hollywood
/ Asgar Farhadi s Oskarom osvojenim 2012. godine (memim.com)
Slavni iranski režiser Asgar Farhadi, čiji je film "The Salesman" nominiran za Oscara, izjavio je da odustaje od putovanja u SAD.

Farhadi je već osvojio Oscara za najbolji film na neengleskom jeziku za dramu Nader i Simin – rastavljanje (2012).

Razlog da odustane od ovogodišnje ceremonije je odluka novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da zabrani ulazak u SAD državljanima sedam zemalja, među kojima je i Iran.

Farhadi je rekao da nije prihvatljiva neizvjesnost oko putovanja u SAD, pa je odlučio da ne prisustvuje dodjeli Oscara 26. februara, čak i ako mu bude dozvoljeno da uđe u SAD.

On je tvrdu struju u SAD-u uporedio s tvrdom strujom u Iranu, rekavši da obje "pokušavaju svojim narodima predstaviti druge narode i kulture nerealno, kao zastrašujuće, da bi razlike pretvorile u neslaganje, neslaganje u neprijateljstvo, a neprijateljstvo u strah".

Farhadi je osudio Trampov ukaz kao "nepravedne uvjete nametnute mojim sunarodnicima i državljanima još šest zemalja“ i izrazio "nadu da sadašnja situacija neće povećati podjelu među zemljama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije