Engleska diva slavenske duše: Neponovljiva Helen Mirren slavi 75. rođendan

J. M.
Engleska diva slavenske duše: Neponovljiva Helen Mirren slavi 75. rođendan

Smatraju je "seks simbolom intelektualaca" i možda najvećom glumicom moderne kinematografije. Helen Mirren, neponovljiva engleska glumica ruskog porijekla danas slavi 75. rođendan. Rođena je 26. jula 1945. godine kao Elena Lidija Vasilievna Mironova, od ruskog oca Vasilija Mironova i majke Britanke Kathleen Rogers.

Na početku karijere je Helen Mirren postala poznata po svom radu u pozorištu - ulogama u produkcijama Royal Shakespeare Company – kao Kleopatra, Lady Macbeth… Prve zapažene filmske uloge ostvarila je u djelima "Gospođica Džulija", "Divlji Mesija", "O, srećni čovječe".

helen_01.jpg - undefined

Wikipedia

Godine 1979. Helen Mirren glumila u filmu Tinta Brassa "Kaligula", koji je izazvao kontroverzne komentare zbog obilja erotskih i krvavih scena.

Još jedno prilično iskreno djelo glumice je uloga Georgine u drami Petera Greenawaya "Kuhar, lopov, njegova supruga i njen ljubavnik". Vrijedi napomenuti da je Mirren bila jedna od rijetkih glumica klasične engleske glumačke škole koja se na ekranu pojavila naga, pa je stoga stekla reputaciju "seksualnog simbola za intelektualce", kako su zvali filmski kritičari.

Popularnost i nagrade

Glavna uloga u filmu "Cal" (Dnevnik terorizma) iz 1984. godine donijela je Helen Mirren jednu od njenih prvih velikih nagrada – za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu.

Glumica je publici 1991. otvorila novo lice svog talenta, pojavivši se u televizijskoj seriji "Glavni osumnjičeni" u ulozi inspektorice Jane Tennison.

helen_05.jpg - undefined

Foto: Tele 5

Jedna od najimpresivnijih epizoda serijala bila je posvećena hapšenju ratnog zločinca iz BiH koji je utočište pronašao u Velikoj Britaniji. Serija je trajala 15 godina i sedam sezona, osim publike osvojila je i kritičare koji su je nagradili sa šest nagrada BAFTA i sedam Emmyja.

Kraljica malog i velikog ekrana

Naravno, nemoguće je ne spomenuti uloge žena na tronu koje je Helen Mirren neponovljivo odigrala. Najviše pohvala dobila je za ulogu Elizabete II u filmu "Kraljica", nastup za koji je dobila Oskara, Zlatni globus, nagradu BAFTA za najbolju glumicu.

helen_04.jpg - undefined

Foto: Tele 5

Još 1994. godine Helen Mirren pojavila se u liku kraljice Charlotte u filmu "Ludilo kralja Georgea", 2005. godine imala je naslovnu uloge u TV seriji "Elizabeta I", da bi prošle godine ponovo igrala ženu na tronu - ovaj put rusku caricu u mini-seriji "Katarina Velika".

Među njenim filmskim rolama ne samo da su bile opuštene žene i rezervirane kraljice, već i, na primjer, Alma Reville, supruga Alfreda Hitchcocka ("Hitchcock"), umirovljena agentica MI6 ("Crveni"), čak i Sofija Andrejevna Tolstaja ("Posljednja stanica").

Glumica koja je za svoj doprinos u umjetnosti 2003. godine dobila titulu Dame Britanskog carstva i najprestižniju britansku pozorišnu nagradu - Nagradu Laurence Olivier (2013), ne želi se zaustaviti. Tako je 2015. godine Mirren u jednom intervjuu rekla da sanja o radu u filmskoj franšizi "Brzi i žestoki" nakon što se okušala u Auto showu "Top Gear". Želja joj je ispunjena jer ko može odbiti filmsku divu.

Helen Mirrem, sretan 75. rođendan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije