! / Domovi Žike, Pantića i Šurde: Evo kako izgledaju kuće gdje su snimljene kultne scene

23. 03. 2021. u 22:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kuće i stanovi u kojima su živjeli her Žika, porodica Popadić, Šurda i mnogi drugi nalaze se u Beogradu. Neke su srušene, neke izgledaju potpuno drugačije.

Portal Blic.rs obišao je kultna mjesta, barem ona koja su ostala i uradio reportažu o njima.

Domaća kinematografija je u proteklih pola veka napravila veliki broj filmova i serija, ali je samo dio njih ostao kultni i doveo do toga da se gotovo sve replike znaju napamet

Mnogim Beograđanima i svim onim koji dođu u prijestolnicu Srbije vjerovanto se desi da prođu pored kuća i stanova, ni ne sluteći da su se upravo tu odigrale scene koje obožavaju.

Zbog toga što su imali male budžete, većina filmova sedamdesetih i osamdesetih godina, snimljeno je u Beogradu, danas neke od tih kuća ne postoje, dok su pojedine gotovo identične kao na filmu.

Bolji život: Enterijer u studiju, eksterijer Dorćol

Serija „Bolji život“, koja je zabilježila rekordnu gledanost koju godinama kasnije nijedna serija nije mogla da promijeni. Kao što je svima poznato, porodica Popadić živjela je u jednom prostranom stanu, ali gotovo da niko ne zna da taj stan ne postoji, već da je sve snimano na Košutnjaku u studiju.

Više od četiri godine bio je u potpunosti namješten i ništa nije mijenjano, a eksterijer se nalazio u Ulici Kopitareva gradina koja se nalazi nedaleko od ugla Džordža Vašingtona i 29. novembra. Identičan plato iz pomenute ulice, pojavljuje se u još nekoliko serija kao što su „Ulica lipa“, „Lisice“, „Porodično blago“ i mnoge druge.

Bolji život, zgrada iz serije - undefined

Foto: RAS Srbija: Bolji život, zgrada iz serije

Žikina dinastija: Kuća kao pozornica

Jelena i Milan Todorović su u prvom dijelu serijala „Žikine dinastije“ živjeli u saloncu kod Saborne crkve, prekoputa Konaka kneginje Ljubice. Od momenta kada počinje da se prikazuje film „Kakav deda, takav unuk“ oni se sele na Dedinje, u Katinkinoj kući gde je snimljeno najveći broj filmova i serija.

Nakon što je jedna filmska ekipa primijetila vilu i od vlasnice Katinke Milošević dobila odobrenje za snimanje filma, ona započinje svoju kinematografsku karijeru. Zanimljivo je da je kuća stara više od osamdeset godina, a da godinama nije promijenila izgled.

U najpoznatijoj kući u gradu snimali su najveći reditelji poput Gorana Paskaljevića, film “Poseban tretman”, ali su nastala i antologijska ostvarenja poput ”Žikine dinastije”, “ Bala na vodi”, „Banjica“, “Poslednji krug u Monci”, “Dezerter” i serija “ Gore dole”, “ Jelena” i mnoge druge, piše Blic.rs.

Žikina dinastija - undefined

Foto: RAS Srbija: Žikina dinastija

Vruć vetar: Šurdina kuća sada parking

Serija “Vruć vetar” ušla je u istoriju jugoslovenske kinematografije, a većina kadrova ovog kultnog ostvarenja snimljena je u jednoj kući na Vračaru.

U njoj su se Miodrag Petrović Čkalja i Ljubiša Samaradžić često raspravljali, a danas od tog objekata nije ostalo ništa.

Serija je snimljena 1979. godine, a nakon toga na tom istom mjestu stajala je mala kuća, vrijeme je učinilo svoje, te kako niko nije održavao, veoma brzo je propala, a danas se na ovom placu nalazi privatni parking.

Vruć vetar - undefined

Foto: RAS Srbija: Vruć vetar

Nacionalna klasa: Flojdova kuća netaknuta

Čuveni Branimir Mitrović poznatiji kao Flojd, odnosno Dragan Nikolić koji je filmom „Nacionalna klasa“ doživio ogromnu popularnost, stanovao je u Dositejevoj ulici broj 36.

Na tom mjestu se i dan-danas nalazi kuća, koja gotovo da se ništa nije promijenila od kada je film snimljen pre četrdeset dvije godine.

Nacionalna klasa - undefined

Foto: RAS Srbija: Nacionalna klasa

Maratonci trče počasni krug: Kuća Topalovića sada ruina

Kao što je gotovo svima poznato, familiju Topalović činile su šest generacija muškaraca od kojih najmlađi ima 25 godina, a najstariji 120. Najveći problemi događali su se u malenoj kući koja se nalazi na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu u centru Beograda.

Danas od tog objekta ostala samo ruina koja čeka bolje dane.

Ono što se može primetiti jeste da su na gornjem spratu kuće pojedini prozori su razbijeni, a unutra se vidi da se zidovi ljušte, malter otpada, a u samom dvorištu poređano je mnoštvo umjetničkih slika, piše Blic.rs.

Maratonci trče počasni krug - undefined

Foto: RAS Srbija: Maratonci trče počasni krug

Tesna koža: Lav još stoji na stepeništu

Glumac Nikola Simić mnogima će ostati u sećanju kao Dimitrije Mita Pantić, večiti mlađi referent. Kuća s kamenim lavićem na stepeništu nalazi se u beogradskoj ulici Vojvode Dobrnjca, tačnije tamo gde se ona sječe s Vatroslava Lisinskog.

Upravo na terasi ovog objekta Rahela Ferari je imala čuvenu scenu sa poštarom. Vreijme je učinilo svoje, te je fasada na nekoliko mjesta ozbiljno oštećena.

Djeluje, zapravo, kao da su je posljednji put sređivali Pantići 1982. kad je čuveni film sniman.

Tesna kuća - undefined

Foto: RAS Srbija: Tesna kuća


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)