Harlem 60-ih u stripu Enisa Čišića i Gorana Jovovića

1
Radiosarajevo.ba
Harlem 60-ih u stripu Enisa Čišića i Gorana Jovovića
Foto: BAM-C / Enis Čišić

Ljubitelje dobrog stripa sigurno će obradovati podatak da je nedavno objavljen novi strip Dogodilo se u Harlemu, koji je dijete scenariste Gorana Jovovića iz Dubrovnika i Enisa Čišića3D umjetnika i illustratora iz Sarajeva.

Strip je već dostupan u striparnici Tarantula u Mostaru, ali i u striparnici Mr. No u Podgorici. 

"Dogodilo se u Harlemu je proizvod velike ljubavi prema stripu zato što je nastao u samostalnoj produkciji iza koje stoji scenarista Goran Jovović i izdavačka kuća Gud Art Editions iz Dubrovnika" - kaže Enis.

Dogodilo se u Harlemu je zapravo strip novela i radnja se dešava krajem 60-ih u New Yorku. Žanrovski je to akcijsko-kriminalistička priča u kojoj je glavni lik vijetnamski ratni veteran koji se vraća u rodni grad i tu upoznaje članove jazz progresivnog benda koji sviraju po harlemskim klubovima, te  zatim upada u razne opasne igre.

Enis Čišić - undefined

"Interesantno mi je bilo u Goranovom scenariju njegovo poznavanje istorije i njegova želja da određene istorijske činjenice provuče kroz samu priču, koje se tiču afro-američke kulture kao i rasne diskriminacije koje se dešavala u to vrijeme u Americi. Meni je bilo interesantno baviti se ovom temom jer nisam do sad radio ovakvu vrstu stripa i odlučili smo se da je noir stil najbolji za opisivanje atmosfere u stripu" - pojašnjava Čišić.


Prva promocija stripa Dogodilo se u Harlemu će se desiti u stiparnici Tarantula u Mostaru, 6. februara, a onda u Sarajevu 13. februara u Royal With Cheese.

Dok tekstovi The Roots Poetsa s pozornica harlemskih klubova pozivaju na jednakost i društvenu pravdu, iz sjena njujorškog podzemlja njihov mladenački entuzijazam primijetiće ljudi čiji su motivi uvijek drugačiji od onih kakvima se čine - objašnjavaju autori.





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije