Sejo Sexon slavi 60. rođendan: Legenda koja živi

0
Radiosarajevo.ba
Sejo Sexon slavi 60. rođendan: Legenda koja živi
Foto: Marko Prpić/Pixsell / Muzičar Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, legendarni gitarist i osnivač "Zabranjenog pušenja"

Toplog, sunčanog i ljetnog 7. juna 1961. godine u Sarajevu rođen je Davor Sučić Sula. Poznat i kao Sejo Sexon, ovaj gitarista osnivač je bosanskohercegovačkog rock benda Zabranjeno Pušenje koji će obilježiti period sarajevske pop-rock škole.

Gitara mu je ljubav od 12 godine, a ovaj izvrsni muzičar cijeli svoj život posvetio je glavnom gradu BiH, završivši osnovnu i srednju školu, a nakon toga i Medicinski fakultet.

Njegova muzička karijera počinje 1978. godine kada s Neletom Karajlićem osniva Pseudo Blues Band, a kada im se '80-te godine u band priključio i bubnjar Zenit Đozić dobijavaju naziv Pseudo Blues Band Zabranjeno Pušenje.

Interesantno je i njegovo poznanstvo s Elvisom J. Kurtovićem koje datira još iz školskih dana, a '80-tih godina zajedno sa Seidom Karajlićem osnivaju grupu E. J. Kurtovich & His Meteors.

Zlatnim slovima u historiju će ostati upisana 1989. godina kada je Sula u pitanju, jer upravo te godine producira veliki teatarsko-muzički program Top lista Nadrealista koji je odsviran u 60 najvećih gradova ex Jugoslavije.

Poslije rata, tačnije 1996. godine s Elvisom J. Kurtovićem obnavlja Zabranjeno Pušenje i realizira tri albuma (2 studijska i jedan live) s gotovo 300 nastupa.

Samo neki od albuma s kojeg je ova grupa izbacila neke od svojih najvećih hitova su: Bog vozi Mercedes (2000.), Live in St. Louis (2002.), Hodi da ti čiko nešto da (2006.) i brojni drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije