Da se bar može probuditi: Godišnjica smrti nikad prežaljenog Tošeta Proeskog

2
Radiosarajevo.ba
Da se bar može probuditi: Godišnjica smrti nikad prežaljenog Tošeta Proeskog
Facebook / Toše Proeski

Danas se navršava četrnaest godina od preranog odlaska pjevača anđeoskog glasa Tošeta Proeskog, koji je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

O besprijekornom talentu, nezaboravnom i nezamenljivom glasu, a prije svega dobroti ovog makedonskog umjetnika, vječno će pričati mnogobrojne kolege i prijatelji koji se ne mire sa činjenicom da ga više nema.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, rekao je jednom prilikom Toše neposredno pred smrt.

Jasmin Emrić prozvao Trojku: 'Ko zagovara da se smanje nadležnosti Suda BiH?'

Jasmin Emrić prozvao Trojku: 'Ko zagovara da se smanje nadležnosti Suda BiH?'

O talentu Tošeta Proeskog nedavno je govorio Zdravko Čolić pokušavajući odgovoriti na pitanje ima li nasljednika velikih muzičkih imena među mlađim generacijama, pišu srbijanski mediji.

“Pokojni Toše Proeski, nažalost, bio je posljednji čovjek iz pop muzike koji je imao nekoliko dobrih albuma. Sudbina ga je spriječila u tome da dosegne one visine koje je mogao kada je muzika u pitanju. Poslije njega niko nije tako zasijao”, rekao je Čolić za srbijanske medije.

Danas ne samo da mu skidaju kapu za sve što je učinio, nego, baš kako je to i želio, ponose se njime.

Čuveni dueti Lagala nas mala i 1.200 milja koju je Toše snimio s kolegama Tonijem Cetinskim i Gocom Tržan ostali su upamćeni kao veliki hitovi, a oni ističu da će vječno biti prijatelji.

"Evo deset je godina otkad te nema i fališ još više. Velika je praznina ostala nakon tvog odlaska i niko je nikada ispuniti neće. Zato, prijatelju, ne prihvatam da te nema jer mi je valjda tako lakše. Znaj da si uvijek kraj mene i da si zaslužan za svako moje dobro djelo, dragi moj Toše. Za gluposti i greške sam zadužen isključivo ja, znaš me. Znam da si tu negdje i hvala ti na svemu što činiš. Voli te brat. I zato, posadit ću dvije ruže, neka rastu, neka se druže! Jednoj ću dati ime svoje, drugoj ime tvoje! U znak prijateljstva među nama, nek cvjetaju godinama, kazao je Cetinski.

Miroslav Rus, autor čuvene numere Igra bez granica, kao i nekih od najljepših pesama Tošeta Proeskog, kaže da sjećanja na njega nikada neće izblijediti.

“Toše nije bio samo pjevač, već i dobar čovjek, humanista. Čuvajmo svi zajedno ove trenutke, jer to nije samo poruka sjećanja na Tošeta. To je poruka međuljudskih odnosa i razumijevanja”, dodaje Rus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije