Cobainova akustična gitara prodata za vrtoglavih šest miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Cobainova akustična gitara prodata za vrtoglavih šest miliona dolara
Foto: EPA / Instrument legendarnog muzičara

Akustična gitara, koju je svirao lider grupe Nirvana Kurt Cobain na kultnom koncertu MTV Unplugged 1993. godine, prodata je na aukciji na Beverly Hillsu za vrtoglavih šest miliona dolara.

Ovaj instrument je poznat po tome što ga je Cobain svirao na prethodno navedenom nastupu, koji je, kako se ispostavilo, ujedno i jedini album s akustičnim verzijama pjesama legendarnih američkih grunge muzičara.

On je spomenutu gitaru svirao 18. novembra 1993. godine, manje od pet mjeseci prije nego što će izvršiti samoubistvo u dobi od 27 godina.

Gitaru modela Martin D-18E iz 1959. godine kupio je Peter Freedman iz Australije, vlasnik kompanike Rode Microphones.

Tokom iste aukcije prodata je i gitara koju je svirao popularni muzičar Prince, kaiš Elvisa Presleyja te haljina kraljice popa Madonne.

Osim Cobainove gitare, svi predmeti su prodati za nekoliko stotina hiljada dolara.

Cijena njegovog instrumenta oborila je raniji rekord kada se radi o najskupljim gitarama, nakon što je prošle godine za oko četiri miliona dolara prodata gitara nekadašnjeg člana čuvenog britanskog rock sastava Pink Floyd Davida Gilmoura, piše Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije