Četiri jezive note iz 13. stoljeća koje se stalno ponavljaju u filmovima

Radiosarajevo.ba
Četiri jezive note iz 13. stoljeća koje se stalno ponavljaju u filmovima
Foto: Pixabay / Ilustracija

Četiri note iz rekvijuma iz 13. vijeka mogu se čuti tokom mnogih emotivnih scena u bezbroj filmova.

Broj legendarnih scena u historiji kinematografije može ispuniti udžbenike ispisane na stotinama stranica. Bez sumnje, većina nas je vidjela dovoljno ovih scena da poznaje osnovnu gramatiku igranog filma i da prepozna mnoštvo replika, ali i kompozicija.

Vizuelne i narativne aluzije mogu da "skoče" na nas, ali muzika ima tendenciju da djeluje na dosta suptilniji način, izazivajući emotivne reakcije bez angažovanja posebnih dijelova našeg mozga. Jedna od omiljenih melodija režisera, koja se može čuti u pregršt filmskih ostvarenja, jeste dio iz "Dana gnjeva", gregorijanskog rekvijema iz 13. vijeka koji se pripisuje Tomasu da Celanu.

Himna opisuje sudnji dan, posljednju trubu koja poziva duše pred prijestolje božije, odakle će dobri da budu spaseni, a zli protjerani u vječni plamen, prenosi National Geographic.

Naravno, većina ove note zna iz kultne scene u filmu "Amadeus", gdje Mozart komponuje "Dan gnjeva" za svoj rekvijem. Kada jednom čujete čarobno zloslutni niz nota, odmah ćete pomisliti na muziku kompozitorke Wendy Carlos iz "Paklene pomorandže" i "Isijavanja". Ali da li ste primijetili ove četiri note i u Disnijevom animiranom filmu „Kralj lavova“, u filmu „Ratovi zvijezda“ - epizoda 4: „Nova nada“ ili u filmu „Divan život“ iz 1946. godine? A tu su i „Harry Potter“ i „Dvorana tajni“, „Bliski susret treće vrste“, kao i „Sam u kući“.

„Dan gnjeva“ je sastavni dio filmova skoro od kada oni postoje, odnosno od prvog zvučnog filma iz 1927. godine, a sve zbog efekta koji stvara i pojačava osjećaj straha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije