Bono Vox zapjevao na stanici metroa u Kijevu: "Vi ćete na kraju biti slobodni"

2
Radiosarajevo.ba
Bono Vox zapjevao na stanici metroa u Kijevu: "Vi ćete na kraju biti slobodni"
Foto: EPA-EFE / Bono Vox

Frontmen irske rock grupe U2 Bono Vox i njegov kolega iz benda The Edge održali su u nedjelju 40-minutni koncert na stanici metroa u glavnome ukrajinskom gradu Kijevu te su pritom odali priznanje svim Ukrajincima koji se bore za slobodu.

"Vaš predsjednik trenutno predvodi cijeli svijet u ime slobode... Ukrajinski narod ne bori se samo za slobodu vaše zemlje, vi se borite za sve nas koji volimo slobodu", rekao je Bono okupljenima na postaji podzemne željeznice Kreščatik, gdje ih je bilo stotinjak.

"Večeras, 8. maja, ukrajinskim će nebom odjekivati pucnjevi, no vi ćete na kraju biti slobodni. Oni vam mogu oduzeti živote, ali vam nikada neće oduzeti vaš ponos", rekao je Vox, piše Direktno.hr.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Koncert je pratilo stotinjak ljudi, među kojima su bili i pripadnici ukrajinske teritorijalnih snaga, a irske rock zvijezde su izvele U2 klasike “Sunday Bloody Sunday”, “Desire” i “With or without you”.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara, krenuvši prema Kijevu, a krajem marta je povukla svoje snage iz okolice glavnog grada te je vojsku koncentrirala na istočnu Ukrajinu.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom", i dalje nastavlja s raketnim udarima na Ukrajinu.

Život se ipak djelomično vratio u Kijev, premda se u glavnome gradu redovito oglašavaju sirene koje upozoravaju na zračne napade.

Podsjetimo, grupa U2 1997. godine, dvije godine od kraja rata u Bosni i Hercegovini izdala je svoj album Pop.

Promovirali su ga u sklopu Popmart turneje, a na mapi koncerata našlo se i Sarajevo, s kojim je frontman ovog benda Bono Vox bio u posebnoj ljubavnoj vezi: posvetio mu je i pjesmu Miss Sarajevo koju je otpjevao s Lucianom Pavarottijem.

Građani Bosne i Hercegovine nisu mogli vjerovati, tek izašli iz rata, oduševljeno su čekali muzički spektakl koji se dogodio 23. septembra 1997. na stadionu Koševo. Odbili su da koncert bude humanitarnog karaktera, svi su htjeli platiti ulaznicu.

U2 je koncertom u Sarajevu izgubio pola miliona funti, a odbio je svirati tog datuma u Bazelu, što je koncert od kojeg bi zaradio četiri miliona funti.

"Svirati u Sarajevu je vaš poklon nama", promuklim glasom na bosanskom jeziku poručio je publici Bono Vox nakon čega je uslijedio dugotrajni aplauz i pjesma I Still Haven't Found What I'm Looking For.

Bend je "zabrljao" prilikom izvođenja pjesme Miss Sarajevo, a Bono se opravdao riječima: "Sarajevo, this song was written for you. I hope you like it, because we can't fucking play it". Dionica koju u pjesmi pjeva Luciano Pavarotti puštena je sa starog gramofona, uz snimak tenorovog lika na ekranu.

Koncert je, nakon dva bisa, završen pjesmom Unchained Melody. Publika je s ozarenošću i suzama napuštala Koševo i s obećanjem Iraca da će se vratiti u Sarajevo. Bono je to u nekoliko navrata i uradio, prilikom posjete Sarajevo Film Festivala, ali na novi koncert U2-a još uvijek čekamo.

Pogledajte snimak cijelog koncerta i vratite se u tu predivnu, muzičku noć na koševskom stadionu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije