Bob Dylan u novoj 17-minutnoj pjesmi o atentatu na Johna F. Kennedyja

Radiosarajevo.ba
Bob Dylan u novoj 17-minutnoj pjesmi o atentatu na Johna F. Kennedyja
Foto: EPA-EFE / Bob Dylan

Višestruko nagrađivan američki muzičar Bob Dylan je nakon osam godina izdao autorsku pjesmu Murder Most Foul.

U njoj je, između ostalog, progovorio o atentatu na nekadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyija 1963. godine, a mnogi su mišljenja da je pjesmu objavio prije svega kao kritiku aktuelne američke vlasti. 

Dobitnik Pulitzerove i Nobelove nagrade, kantautor Bob Dylan izdao je novu autorsku 17 minuta dugu pjesmu Murder Most Foul, gdje već u uvodnim stihovima spominje ubistvo predsjednika Johna F Kennedyija i da su to pratile hiljade ljudi tada preko televizijskih ekrana, piše 24ur.

Tada je po muzičarovim riječima “isprali mozak kralju”. Dalje, u pjesmi Nobelovac nudi širok dijapazon razmišljanja o SAD-u kao i o muzici i kulturi.

Dylan je pjesmu na internetu objavio u ponoć bez najave i to popratio s tekstom, da se radi o pjesmi koja još nije izašla, koju je nedavno snimio, ali da misli da će se njegovim vjernim slušaocima u ovom trenutku vjerovatno svidjeti, javlja BBC.

Pjesmu, koju odlikuje Dylanovo izgovaranje riječi uz laganu pratnju klavira, violin i nježnih perkusija, prema pisanju BBC, muzičar je najvjerovatnije izdao kao kritiku američke vlasti. To se najbolje vidi iz dijela riječi u kojima Dylan kaže da mu je na dan Kennedyijevog ubistva neko rekao da vrijeme antikrista upravo počinje.

U pjesmi je i mnogo aluzija na popularnu kulturu. Među njima Dylan pominje i “Stravu u ulici Brijestova”, Shakespearovoga Mletačkog trgovca, te pjesmu I Want To Hold Your Hand od The Beatles i Only The Good Die Young Billyja Joela. Zadnjih pet minuta se na neki način pokloni svojim najdražim muzičarima, među kojima su Stevie NicksNat King ColeThe EaglesStan Getz i Charlie Parker.

Poznavaoci Dylanovog opusa presudili su da je Murder Most Foul u trajanju od 16 minuta i 57 sekundi njegova najduža pjesma do sada. Prije nje to je bila pjesma Highlands iz 1997. godine koja traje 16 minuta i 31 sekundu, piše još BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije