Bob Dylan propustio svečanu dodjelu Nobelovih nagrada

Fena
Bob Dylan propustio svečanu dodjelu Nobelovih nagrada
Svečano odjeveni, ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, ekonomiju, fiziku i hemiju preuzeli su u subotu svoje nagrade na gala svečanosti u Stockholmu.

No među njima nije bilo američke muzičke ikone Boba Dylana, dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Ranije tokom dana, Nobelova nagrada za mir uručena je kolumbijskom predsjedniku Juanu Manuelu Santosu za njegove napore da se okonča pedesetogodišnji sukob s marksističkim pobunjenicima FARC-a.

Na svečanosti u Stockholmu, devetero prisutnih laureata preuzelo je nagrade od kralja Carla Gustafa XVI, u koncertnoj dvorani ukrašenoj hiljadama ružičastih ruža i amaralisa koje je donirao italijanski grad San Remo, gdje je Alfred Nobel umro 10. decembra 1986. godine.

No Bob Dylan nije bio među njima. Ispričao se da je zauzet, što je uznemirilo Švedsku koja je to doživjela kao uvredu Švedskoj akademiji, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, te Nobelovoj zakladi.

Dylan (75) je prvi pjevač i tekstopisac koji je dobio tu prestižnu nagradu.

Američka pjevačica Patti Smith zbog toga je, vidno uzbuđena, izvela njegovu pjesmu "A Hard Rain's A-Gonna Fall" pred 1.500 uzvanika.

Dylan je poslao govor zahvale koji će biti pročitan na gala večeri u gradskoj vijećnici, na koju je pozvano 1.300 gostiju i kraljevska obitelj. Nagrada će mu biti predana osobno iduće godine, bilo u Švedskoj ili u inozemstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije