2016. / Bob Dylan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

13. 10. 2016. u 12:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jedan od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultna ličnost generacije 1960-ih, američki pjevač i pjesnik Bob Dylan dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Nagrada mu je dodijeljena zbog kreiranja novih poetskih izraza u američkim tradicionalnim pjesmama, saopćeno je na oficijelnoj stranici Nobel Prize.

Često je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegova vremena, govorio o problemima religije i vjere općenito, te pjevao o ljubavi. Najpoznatije su njegove pjesme Blowin' in The Wind, The Times They Are A-Changin', Like a Rolling Stone, Just Like A Woman, All Along the Watchtower, Lay Lady Lay i druge.

Utjecaj Boba Dylana na rock muziku je ogroman. Prvi je insistirao na kvaliteti tekstova pjesama, a njegovo je pjevanje odškrinulo vrata drugim pjevačima s manje atraktivnim glasom (na primjer Lou Reed iz The Velvet Underground). Jedan je od prvih koji je svirao folk rock (na što ga je potakla obrada njegove pjesme Mr Tambourine Man grupe Byrds) te country rock i americanu (na albumima The Basement Tapes iz 1967/1975., John Wesley Harding iz 1968. i Nashville Skyline iz 1969).

Vlasnik je prvog dvostrukog albuma u historiji (Blonde on Blonde iz 1966) a njegove su tada još neobjavljene snimke s grupom The Band razlog nastanka bootleg albuma The Great White Wonder (1969.), prvog bootlega u povijesti rock glazbe.

Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir. Objavio je preko 40 albuma među kojima su najzapaženiji The Freewheelin' Bob Dylan, Blonde on Blonde, Blood on the Tracks, Desire te noviji Love and Theft i Modern Times.

Odluka Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost dobije ovaj muzičar je veliko iznenađenje. Dylan je 1997. godine prvi put nominiran za ovu prestižnu nagradu, i od tada do danas nominiran je svake godine.

NEMA KOMENTARA