Billainov album "Nomad's revenge" nominovan za album godine u Britaniji

Radiosarajevo.ba
Billainov album "Nomad's revenge" nominovan za album godine u Britaniji
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Adis Kutkut Billain

Prvi samostalni album Adisa Kutkuta Billaina "Nomadʼs revenge" nominovan je za najbolji album godine na prestižnom britanskom godišnjem događaju Drum&Bass Arena Awards 2019..

Album “ obuhvata široki spektar žanrova elektronske muzike, kombinuje komade radiodrame, filmskih scenarija i dizajna zvuka čiji je cilj približiti filmski doživljaj protagonista Broela i Kire, u Nomadʼs Revenge” dalekoj budućnosti koji prolaze jednu od najtežih misija bijega sa “mračne” planete.

Sastavni dio albuma, ujedno i novitet, je RHPEM tehnika - Billainov audioizum za narativ, kojim se umjetnik služi da zvukom jasno definiše radnju na principima pasivne eholokacije. Tehnika je prvi put prezentirana u sklopu manifestacije Dani arhitekture 2019., u kojim Billain učestvuje u organizaciji kao zvučni i muzički producent svake godine sa velikom mapping projekcijom na fasadama građevina, a reprezentirali su je: Misteriozna “kocka” kao neizostavni dio njegove naučnofantastične priče i “Ion Heavens” prostorija koja je Historijski muzej ispunila suhim ledom i kompleksnim matematičkim nebulama u kolaboraciji sa FL studio timom.

Uvijek jedinstvene nebule koje se ne ponavljaju, stopile su se u vanvremensku prostoriju u kojoj su posjetitelji mogli da iskuse dio priče sa albuma u obliku radio drame dva protagonista.

Album karakterišu i mnogobrojni gosti iz oblasti muzike, glume, ilustracije, 3d dizajna, 2d i 3d animacije, vizualnog programskog jezika i fotografije od kojih istaknuti Orifice Vulgatron, član Foreign Beggars-a koji su najveća hiphop grupa Velike Britanije. Druga kolaboracija je sa Vorso-om mladim inovativnim producentom također iz Britanije. Za radio dramu i filmske scene u audio formatu na albumu gostuje Mj Noble, američka glumica i pjevačica iz Los Angelesa.

Ilustrator glavnog covera albuma je Enis Čišić, poznat po svojim radovima na stripovima u Marvelu.

Biografija

Autor projekta i albuma Billain je poznat kao muzički kompozitor i dizajner zvuka za Hollywoodske filmove Pacific Rim i Hunter Killer. Radio je kao dizajner zvuka i muzike za najveće svjetske brandove Apple, Chase bank, Gatorade, Nike, Adidas, Motorola, NBC i Verizon pod krovom firme Qdepartment u New Yorku. Izumitelj je prvog virtual reality youtube kanala na svijetu pod nazivom “Terminal”. Billainova dvadeset trogodišnja karijera opus je diskografije sa preko 30 izdavačkih kuca u cijelom svijetu, a samo neke od njih su Owsla za Skrillexa US, Kaizan u Japanu, Bad Taste u Britaniji, Renraku u Americi. Trenutno radi na inovativnoj igri - “Scorn”, kao kompozitor i dizajner zvuka. Lokalno je djelovao kao muzički producent nekoliko albuma Ede Maajke i Frenkija kao i mnogobrojnih singlova za interpretatore: Božu Vreću, VH band, Helem Nejse, HighTime, Kontru, Capital City Crew. Djeluje i kao vizuelni dizajner i videokreator sa nekoliko dizajnera pod nazivom Antireal sa najvećim izvozom idejnih logotipa, videa, postera i ostalih vizualnih rješenja u Japan, Veliku Britaniju i Ameriku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije