Bajrović uoči dodjele Oscara: O očekivanjima i potresnim scenama sa seta

0
E.S.
Bajrović uoči dodjele Oscara: O očekivanjima i potresnim scenama sa seta
Foto: Screenshoot / Bajrović u filmu "Quo Vadis Aida"

Film "Quo vadis, Aida?", naše rediteljice Jasmile Žbanić, koji govori o genocidu u Srebrenici, bh. je kandidat za Oscara, prestižne dodjele nagrada koja je zakazana za 25. april u Los Angelesu. Ovo je noć koju svi čekamo s nestrpljenjem.

Jednu od glavnih uloga u filmu je maestralno odigrao Izudin Bajrović koji je ovom prilikom govorio za Radiosarajevo.ba. U samom startu razgovora kaže nam da nije opterećen i da nema velika očekivanja kada je riječ prestižnoj nagradi Oscar, no ipak...Nikad se ne zna.

Sva moja očekivanja su već ispunjena. Mislim da je nominacija sama po sebi već dovoljna. Ne znam da li je realno očekivati, ne znam ni je li potrebno. Mislim da je film uradio sve što je trebao, on je za nas značajan i bez svih ovih nominacija i nagrada koje je dobio. Uz njih je samo vidljiviji širom svijeta. S te strane zaista ne opterećujem se time kako će se završiti noć dodjele. Sama činjenica da će Jasmila i Damir biti prisutni na ceremoniji kao jedni od pet nominiranih u toj konkurenciji je veliko“, iskren je Bajrović.

S druge strane, postoji žal zbog toga što cijela ekipa filma nije u mogućnosti prisustvovati dodjeli.

„Žao mi je što je takva situacija s pandemijom koronavirusa pa nije moglo više da nas bude u Los Angelesu tu noć, ali mi smo se, ostatak ekipe, organizovali da zajedno ispratimo dodjelu“, govori Bajrović.
Nominacija za Oscara dokaz je, kaže nam naš sagovornik, da se i u BiH mogu praviti dobri filmovi. Svoje impresije nastavio je govoreći o saradnji s Jasmilom.

„Moram priznati da je saradnja s Jasmilom bila fantastična, uslovi su fizički bili dosta komplikovani. Sama situacija o kojoj govorimo bila je delikatna. Međutim, svi smo bili jako sretni da smo dio te priče, cijela ekipa, ne samo glumci. Nismo tad ni bili svjesni da se borimo s vremenom, mislim na ovu pandemiju koja nas je zadesila. Žao nam je da nismo mogli ispratiti taj festivalski život filma onako kako smo željeli zbog koronavirusa. Morali smo sjediti kod kuće i radovati se od kuće, ali takva je situacija“, kaže Bajrović.

Film „Quo Vadis Aida“, ističe, nije film za jednu generaciju. Naprotiv...

„Važno je da je film tu, da će ostati. Nije to film samo za jednu generaciju, za jedan trenutak, to je sigurno film koji će ostati i služiti generacijama koje dolaze nakon nas. Cijela situacija je bila pokrivena našim znanjem o tome šta se desilo. Mi smo svi savremenici, većina nas je provela rat u Bosni i doživljavala golgote, strepeći nad onim što će se desiti u Srebrenici. Sve je zajedno bilo jako teško, psihički i fizički, ali se isplatilo“, zaključuje Bajrović.

Dodjela Oscara će biti održana u nedjelju, 25. aprila u Los Angelesu, a bit će emitirana na televiziji ABC, kao i u više od 225 zemalja i teritorija širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije