Uključite se i vi u akciju: Sačuvajmo bh. rijeke

J. Ć.
Uključite se i vi u akciju:  Sačuvajmo bh. rijeke
Veliki ekološki projekt "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine" u organizaciji kompanija Henkel, Bingo i Eko život održava se već treću godinu zaredom.

Ove godine u projekt se uključio i ronilački klub Bosna, koji će biti zadužen za provedbu akcija čišćenja voda.

Akcija, u koju se mogu uključiti svi građani kupovinom Persil, Silan i Somat proizvoda, započela je u Bingo prodavnicama i trajat će do 31. decembra.

Projekat od velikog društvenog značaja pokrenut je koncem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenosti rijeka u BiH i potaknulo javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša.

Ove godine cilj je projekta organizovati akcije čišćenja voda na čak pet lokacija: Konjic Boračko jezero, Tuzla - jezero Šićki kop, Prozor - Ramsko jezero, Jajce - Malo Plivsko jezero i do korita rijeke Drine u Bijeljini.

"Zahvaljujući našim dosadašnjim aktivnostima, mi, ronioci smo jako dobro upoznati sa stvarnom situacijom koja se krije ispod površine naših voda. Moram istaknuti da smo izuzetno ponosni što je ronilački klub Bosna dio ove lijepe priče koja za cilj ima svima nama osigurati čišći i zdraviji okoliš", izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna, zahvalivši se organizatorima, Henkelu, Bingo i Eko životu na podršci.

Gavrančić je dodao i to da će na proljeće slijedeće godine, kad vremenski uslovi to dopuste, ronioci zaroniti na pet lokacija kako bi pokazali zašto je ovaj projekat bitan i koji su konkretni rezultati.

Sad već tradicionalni ekološki projekat dio je kontinuiranih napora kompanije Henkel s ciljem podizanja svijesti o održivom ponašanju.

"Naša želja je ovim projektom ostvariti dugoročnu saradnju s našim partnerima s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja čistoće naših rijeka. U dvije godine održali smo cijeli niz akcija i posjetili mnogo lokacija , ali možemo reći da je to samo početak. Trudimo se iz godine u godinu ostvariti što bolje rezultate kako bismo vlastitim primjerom pokazali koliko je bitno voditi računa o čistoći naših voda. Zahvalni smo svim našim partnerima na odličnoj saradnji i svim našim kupcima koji nas podržavaju već treću godinu zaredom", izjavio je Admir Suljević, key account manager Henkela.

U projekat se mogu uključiti svi posjetioci trgovačkog lanca Bingo koji do 31. decembra kupovinom Persil, Silan i Somat proizvoda pomažu akcijama čišćenja voda BiH.

"Kako već treću godinu zaredom sprovodimo ovu aktivnost, mogu izraziti naše zadovoljstvo i rezultatima od prethodnih godina. Cilj kampanje jeste podizanje svijesti o ekološki prihvatljivim proizvodima i poboljšanju kvalitete života, kroz očuvanje okoliša. Za sve treba vrijeme, pa i za ovaj proces. Sam čin čišćenja voda u proljeće koje radimo sa ronilačkim klubom i Eko životom ukazuje na drugi dio problema, a koji se tiče kulture življenja, obzirom da se svake godine izvuče značajna količina otpada, koja govori da je svijest o očuvanju okoliša na niskom nivou", izjavila je Tatjana Paunovski, rukovodilac službe marketinga Binga.

Kako bi sav otpad izronjen iz rijeka bio zbrinut na primjeren način, pobrinut će se društvo Eko život.

"Želim da izrazim posebno zadovoljstvo što kompanija Eko život treću godinu zaredom nastavlja odličnu saradnju započetu s inicijatorima projekta, kompanijom Henkel , partnerom kompanijom Bingo i ronilačkim klubom Bosna , što nastavljamo u kreiranju najbolje ekološke priče. Kao i dosad Eko život će preko svojih servisera obezbijediti da se otpad koji se izvadi iz naših voda zbrine na propisan način. Drago nam je što svojim angažmanom doprinosimo podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša i čistoći naših rijeka, a sve u cilju kako bi nam BiH bila čišća i ljepša", kazala je Vedrana Biberović, projekt menadžer Eko života.

Akcije čišćenja voda u sklopu projekta "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine", bit će realizirane u prvoj polovici 2017. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije