Sigurnija hrana i unaprijeđenje poljoprivrednih praksi u BiH

1
Promotivni tekst
Sigurnija hrana i unaprijeđenje poljoprivrednih praksi u BiH
Foto: Ambasada Češke Republike / Razvojna saradnja Ambasade Republike Češke i lokalnih partnera

Povodom predsjedavanja Republike Češke Vijećem Evropske Unije, Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini se odlučila za promociju jednog od ciljeva razvojne saradnje u BiH, kojim se posebno doprinosi procesu integracije BiH u EU, a to je "Sigurnija hrana: odgovorna poljoprivreda, veterinarske i fitosanitarne laboratorije i inspektorati."

S ciljem stavljanja fokusa na ove teme i predstavljanja rezultata saradnje između čeških i bosanskohercegovačkih institucija u zajedničkom cilju uspostavljanja sistema usklađenog sa pravnom stečevinom EU, snimljene su tri uspješne priče koje promovišu saradnju sa loklanim partnerima kao i ostvarene rezultate koji su značajno utjecali na kvalitet i sigurnost prehrambenih proizvoda u BiH.

Foto: Ambasada Češke Republike

Češki Centralni institut za nadzor i ispitivanje u poljoprivredi pružio je stručnu podršku u unaprijeđenju zaštite zdravlja i kvaliteta sadnog materijala te omogućio proizvodnju certifikovanih sadnica pogodnih za uzgoj u BiH. Zahvaljujući ovoj saradnji, sistem službenih kontrola i certifikacije danas se provodi efikasno i u skladu sa standardima Evropske Unije. Cijelu video priču možete pogledati ispod:

U drugom videu predstavljeni su rezultati programa usklađivanja kapaciteta vetrinarskih laboratorija i inspekcija za implementaciju Državnog monitoring programa rezidua sa EU standardima.
"Izuzetno cijenimo sve postignute pomake na ovom putu, ali smo posebno ponosni na uticaj koji naši projekti ostavljaju na svakog korisnika prehrambrenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, a posebno na proizvođače. Zahvaljujući ovoj saradnji, proizvodi poput mlijeka, mesa, meda i mnogi drugi danas se izvoze u EU, a građani su u potpunosti sigurni u ispravnost njihovog kvaliteta" poručili su iz Ambasade. 

Kao treća uspješna priča izdvojeno je unaprjeđenje sistema sigurnosti hrane u BiH.
Jačanjem lokalnih nadležnih tijela i njihove uloge u procesu proizvodnje i kontrole sigurnosti hrane, ova saradnja će doprinijeti usklađivanju i implementaciji zakonodavstva u BiH kako bi se proizvodnja hrane, sistem kontrola i certificiranja provodio efikasno i u skladu sa standardima Evropske Unije. 

"S ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi u skladu sa EU stečevinom, nastavljamo vrijedno raditi zajedno sa lokalnim partnerima što će imati pozitivan uticaj na zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine", naglasili su iz predstavništva Ambasade Republke Češke u BiH.

Foto: Ambasada Češke Republike

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije